31.05.2011 | Na farmářských trzích má být nabízeno k prodeji hlavně zboží daného regionu, vyplývá z kodexu farmářských trhů, který dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství. Dobrovolný kodex umožňuje provozovatelům pustit na trhy prodejce z ostatních regionů Česka i ze zahraničí. Zahraniční zboží bude muset být označeno zemí původu.
30.05.2011 | Ústřední ředitel SZPI dnes rozhodl o rozšíření mimořádných plošných kontrol čerstvé zeleniny po celém území České republiky. V následujících dvou týdnech bude odebráno 260 vzorků čerstvé zeleniny. Vzorky jsou odebírány u všech druhů zeleniny, nikoliv pouze u bio-okurek.
19.04.2011 | Hovězí maso je jedním z nejtradičnějších pokrmů v pomyslné kulinářské příručce každého Čecha. Ne nadarmo se jedné ze specialit dostalo označení „svíčková“ na základě masa, které by s touto pochoutkou mělo být spojeno.
08.02.2011 | Úkolem a cílem státního veterinárního dozoru je dozírat na výrobce, aby vyráběli zdravotně nezávadné potraviny a kontrolovat obchodované veterinární zboží, aby se na stůl nemohly dostat zdravotně závadné potraviny živočišného původu.
07.02.2011 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla v loňském roce rozsáhlou kontrolu zaměřenou na zjištění přítomnosti genetické modifikace v potravinách nabízených na českém trhu. Používání geneticky modifikovaných surovin je v Evropské unii možné, ale pouze v případech, kdy se jedná o modifikaci schválenou Evropskou komisí.
04.02.2011 | Průběh „dioxinové kauzy“, která má svůj původ v Německu, byl v České republice od samotného počátku sledován českým Národním kontaktním místem (NKM) Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva(RASFF), který spravuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Členské státy EU, které jsou do tohoto systému napojeny, se navzájem informují o rizikových potravinách a krmivech na evropském trhu.
02.02.2011 | Ano, v titulku něco chybí – státního veterinárního dozoru. Evropská komise v lednu při oficiálním zahájení „Světového veterinárního roku“ ústy Johna Dalliho, evropského komisaře pro Zdraví a ochranu spotřebitele, zdůraznila úlohu státního veterinárního dozoru, jako významného faktoru, který má vliv na zdraví lidí.
02.02.2011 | Porážet hospodářská zvířata za účelem získání masa po výživu lidí a jeho uvádění do oběhu a vyrábět potraviny pro tržní síť lze pouze ve schválených a registrovaných zpracovatelských závodech. S tak zvanou černou porážkou a černou výrobou se u nás setkáváme zřídka, nicméně se s takovými případy orgány státního veterinárního dozoru čas od času setkají.
20.01.2011 | Dne 18. 1. 2011 se v Mostu uskutečnila úvodní konference k projektu přeshraniční spolupráce Státní zemědělské a potravinářské inspekce a saského Ministerstva pro sociální záležitosti a ochranu spotřebitele. Za SZPI jsou do projektu zapojeny inspektoráty v Plzni a Ústí nad Labem, na saské straně pak kontrolní orgány podřízené saskému ministerstvu pro sociální věci a ochranu spotřebitele.
18.01.2011 | Ze zásilky 4 500 kg masa, které šlo z Německa do ČR z farmy, kde byly „dioxinové problémy“, šla polovina do Středočeského kraje, kde bylo maso rozdistribuováno do veřejného stravování a podařilo se dohledat a pozastavit 145 kg.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.