30.08.2022 | Na internetu koluje spousta mýtů týkajících se konzumace tuků a mastných kyselin. Někdy se objeví i vědecká studie, která se naoko vymyká ze soudobých poznatků doporučovaných předními renomovanými odbornými společnostmi nebo národními doporučeními vyspělých států. Tato doporučení vznikají na základě důkladné rešerše odborné literatury a následně zkoumají kvalitu provedených studií. Teprve v případě průniku shody informací jsou doporučení vydávána.
03.02.2022 | Nejdůležitější informací pro spotřebitele jsou výživové údaje, které informují o obsahu hlavních živin v potravině. Tento údaj nebyl doposud povinný, přesto je již nyní na mnoha potravinách je uveden. Podle nové evropské legislativy povinnost informovat spotřebitele o výživovém složení potravin vzniká od prosince roku 2016. Výrobcům, kteří dobrovolně tento druh informace na obale již uváděli, přibude od prosince 2014 povinnost uvádět obsah nasycených mastných kyselin, což je pro spotřebitele přínosem.
10.02.2021 | V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. V každé páté až šesté kontrolované provozovně inspektoři SZPI vyhodnotili olej ve fritovacích zařízeních za nevhodný k lidské spotřebě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.