20.01.2023 | Plýtvání potravinami je jedním z témat, která poslední léta rezonují veřejným prostorem. Potřeba se více zamýšlet na osobní úrovni nad tím, kolik potravin zbytečně končí v odpadkových koších, ještě stoupla v posledních měsících spolu s raketovým nárůstem cen potravin.
19.01.2023 | Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?
28.12.2022 | Plýtvání potravin je v poslední době velkým tématem. Přispíváme v potravinových sbírkách, dozvídáme se o činnosti potravinových bank a přemýšlíme, jak ještě pomoci. Mnohdy však netušíme, že spoustě plýtvání můžeme zabránit i doma, ve své kuchyni. Jak vykouzlit poklady ze zbytků?
24.08.2022 | Ať už si dopřáváte klasického „turka“ nebo espreso z automatického kávovaru, zbytkům v podobě lógru se nevyhnete. Byla by ale velká škoda kávovou sedlinu vyhazovat, doma ji totiž využijete hned několika způsoby – a věštění do nich nezapočítáváme. Jak z lógru vytvořit účinné hnojivo nebo pomocníka v boji se škůdci?
13.06.2022 | Restaurace a bary ve Španělsku budou muset povinně a bezplatně nabídnout zákazníkům balíčky s jídlem, které v podniku nezkonzumují a které mohou použít pro svá domácí zvířata. Ukládá to nový zákon, jehož smyslem je omezit plýtvání s potravinami.
26.05.2022 | Přesně tři roky funguje v online supermarketu Košík.cz projekt “Budoucnost bez obalu”, který umožňuje zákazníkům nakupovat zboží na váhu do papírových sáčků a omezovat tak produkci obalových plastů. Za tu dobu Košík prodal v papírových sáčcích 150 tun potravin desítkám tisíc domácností. “Bezobalové” zboží zároveň patří nejen u ekologicky smýšlejících domácností k nadprůměrně často nakupovaným položkám.
02.05.2022 | I finančně nenáročné kampaně mohou vést ke snížení plýtvání potravinami. Lidé reagují na letáky, edukativní příspěvky na sociálních sítích, nálepky na popelnicích, čtou jednoduché informační brožurky. Naopak efekt dražších kampaní se v krátkodobém horizontu nedostavil.
17.02.2022 | Každý z nás ve své domácnosti ročně vyplýtvá zhruba 25 kilogramů potravin. Většinu tvoří zbytky ovoce a zeleniny, často ale vyhazujeme i staré pečivo, mléčné výrobky a maso. A ačkoliv se v nakládání s potravinami „lepšíme“, stále jde o velké množství jídla, které mnohdy končí v odpadcích zbytečně. Než zamíříte s dalším zbytkem do koše, zkuste ho ještě zužitkovat!
16.02.2022 | Odnaučit děti plýtvat potravinami a zlepšit jejich vědomosti o spotřebě jídla má za cíl nový vzdělávací projekt Smart Food. Základním školám nabídne interaktivní výuková média a vzdělávací videa na platformě Futurebooks. Učební materiály by měly vzniknout do konce letošního roku.
30.03.2021 | V recyklaci odpadů se Češi rok od roku lepší, pomyslnou Achillovou patou však zůstává bioodpad z domácností. V roce 2019 jsme kompostovali jen necelý 1 milion tun odpadu z celkového množství 37 milionů tun a poměrně velká část kompostovatelného odpadu stále zbytečně končí v koši. Udělejte si s námi jasno v tom, co vše můžeme kompostovat a jak případně zbytky z domácnosti dále využít. Na pravou míru to uvádí Jaroslav Neuman, nákupčí ovoce a zeleniny online supermarketu Košík.cz.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.