30.06.2010 Tomáš Miškovský
Dělená strava, tukožroutská polévka, počítání kalorií… Máte už dost diet, které vám neustále něco zakazují, nechcete se vzdát svých oblíbených potravin, zázračným pilulkám nevěříte, ale přesto chcete zhubnout? Potom třiďte potraviny podle barev. Zhubnete!
Během diety, pro niž se vžil odborný název chromatická dieta, můžete jíst, cokoliv chcete. Jezte ale tak, aby k sobě barvy ladily. Za týden můžete být už o kilo lehčí!
Na čem taková dieta stojí? Hubnutí podle barev potravin vychází z předpokladu, že stejně zbarvené potraviny často obsahují podobné látky. Konzumace potravin s podobným složením pak méně zaměstnává organismus, který je schopen přijatou potravu rychleji strávit a využít.
Nejenže se pravidelným opakováním této kúry zbavíte přebytečných kil, ale také dopřejete tělu vyvážený přísun všech důležitých živin, které jsou pro hubnutí nepostradatelné.
Pokud jste se rozhodli takovou dietu vyzkoušet, připravte si potraviny v barvě červené, žluté, zelené, bílé a oranžové. A každý den, ne však déle než právě jeden den, neboť tělu musíme dodávat všechny živiny, pak veďte ve znamení jedné barvy.
Červený den vám pomůže v boji s cukry, žlutý den podpoří metabolismus a urychlí trávení, zelený den má účinek detoxikační, bílý den pomůže zvládnout cholesterol a oranžový den vás zkrášlí navenek, neboť bude přínosem pro vaši pleť.
Jak už to bývalo v dobách romantismu, i nyní se červená barva spojuje s krví. Červená barva povzbuzuje a dodává životní energii. Červený den pomůže snížit hladinu krevního cukru, a to je dobrou prevencí cukrovky. Proslýchá se, že červeně zbarvené potraviny mohou zabránit vzniku některých druhů rakoviny. Také posilují imunitní systém, protože obsahují vitamin C a červené barvivo lykopen. V některých červených potravinách můžeme nalézt hořčičný olej, který startuje spalování tukových rezerv.
Co si můžete dát: Rajčata, řepa, červený rybíz a angrešt, jahody, brusinky, maliny, modré hroznové víno, třešně a višně, červená jablka, červená paprika, červené fazole, červené maso (hovězí, losos, šunka). K pití vyzkoušejte tomatový nebo jahodový džus. Ze jmenovaných potravin samozřejmě můžete míchat libovolné saláty či hotové chody.
Psychologové tvrdí, že žlutá povzbuzuje dobrou náladu, ale také chuť k jídlu. Žluté potraviny urychlují trávení. Do žlutého dne patří i celozrnné cereálie, které obsahují vlákninu. O příznivém vlivu vlákniny na organismus už bylo řečeno mnohé: pročišťuje střeva, snižuje hladinu škodlivého LDL-cholesterolu v krvi, čímž chrání srdce a cévy, vláknina také poskytuje na delší dobu pocit sytosti. Luštěniny jsou bohaté na rostlinné bílkoviny, vitaminy a minerály.
Co si můžete dát: Žlutá paprika, žlutý rybíz, citron, žlutá jablka, ananas, banán, celozrnné cereálie (müsli, celozrnné pečivo), kukuřice, rýže, cizrna, čočka, hrách, brambory, těstoviny, mandle, ořechy, med, tvrdé sýry. K pití si můžete dát čaj s medem, nebo banánový koktejl.
Zelená prý uklidňuje. Zelené potraviny uklidní váš organismus dokonale. Bylinky nebo také hrášek, fazole nebo salát obsahují železo a kyselinu listovou, která je nepostradatelná při dělení buněk a krvetvorbě a má detoxikační účinky. Chlorofyl, který v zelené stravě naleznete, obsahuje magnesium a přeměňuje tuky v energii.
Co si můžete dát: Zelená jablka, zelené fazolky, hroznové víno, brokolice, zelený chřest, kapusta, špenát, hlávkový salát, pažitka, petržel, lusky, hrášek, pórek, okurka, čekanka, bylinky, kiwi, cuketa, hrušky, angrešt. Tekutiny doplňujte bylinnými čaji nebo okurkovým džusem.
Oranžově zbarvené potraviny obsahují karoten a vlákninu. Betakaroten společně s vitaminem A má taktéž antioxidační účinky, čímž chrání tělo proti působení volných radikálů. Tyto dvě látky také pečují o zdraví pokožky. O vláknině jsme psali výše, dodejme jen, že se také stará o odbourávání tuků.
Co si můžete dát: Pomeranče, meloun, meruňky, broskve, mrkev, mango, papája, oranžové papriky, tykev, dýně, kari, šafrán, oranžový sýr. Výběr se nezdá tolik široký, a proto vám poradíme - můžete si dát třeba uzenou tresku nebo kuře na kari nebo po cikánsku a jako přílohu zeleninový salát. K pití si můžete dát ovocné čaje a džusy.
Název napovídá, že během tohoto dne budeme doplňovat bílkoviny a vápník, který je nezbytný pro zdravé kosti, vlasy, nehty a zuby. Organismus však potřebuje také alespoň malé množství tuku, které doplníme právě během bílého dne. Během bílého dne se zaměříme také na snížení hladiny škodlivého cholesterolu.
Co si můžete dát: Mléko, bílý jogurt, kefír, tvaroh, vajíčka, bílé maso, ryby, kokosové ořechy, olej, sýry, žampiony, kyselé zelí, květák, těstoviny, rýže. K pití dobře poslouží mléčné koktejly či obyčejná voda.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.