4 mýty o (ne)zdravých potravinách: palmový olej škodí víc než jiné tuky?

4 mýty o (ne)zdravých potravinách: palmový olej škodí víc než jiné tuky?

25.08.2021 Jana Čiháková

1. mýtus: sója je zdravá v jakékoliv podobě Dlouhé roky byla vyzdvihována jako zdravá náhražka masa a mléka. V kuchyních se objevuje v podobě tofu, sojanézy (náhražka majonézy), sójového mléka nebo smetany, a byť je oproti jiným luštěninám hodně tučná, obsahuje především nenasycené mastné kyseliny.

V sóje se také vyskytuje hodně bílkovin, lecitinu, je zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Jenže má i podstatné zápory.

Sójové boby obsahují látky, které potlačují funkci štítné žlázy, jiné zase omezují využití živin ze stravy, především vápníku, hořčíku, železa nebo zinku. V luštěnině se dále vyskytují tzv. antinutriční látky, jež omezují trávení bílkovin, a také fytoestrogeny, o nichž se mluví jako o jedné z „tajemných oblastí výživy“. Tyto rostlinné estrogeny mohou podle některých výzkumů dokonce stimulovat růst nádorů.

2. mýtus: palmový olej škodí víc než jiné tuky

Když zadáte heslo „palmový olej“ do vyhledávače, vyskočí na vás poplašné zprávy o tom, že je to zabiják. Tak příkré hodnocení si nezaslouží, není totiž o nic „nebezpečnější“ než jiné tuky.

„Palmový olej obsahuje vyšší podíl nasycených mastných kyselin, jejichž konzumaci bychom měli omezovat. Vliv na některé rizikové faktory je však srovnatelný s živočišnými tuky, v porovnání s máslem vychází palmový olej dokonce lépe,“ uvádí odborník na technologii výroby potravin Jiří Brát na webu Společnosti pro výživu.

Když budete tuky s nasycenými mastnými kyselinami pojídat v omezeném množství, neuškodí vám. A v kuchyni mají své přednosti. U másla je to chuť, u palmového oleje výborná tepelná stabilita, díky níž se hodí na pečení nebo smažení.

3. mýtus: kokosový tuk je nejlepší

Vysloužil si přívlastek „superpotravina“ a běžně se objevuje v prodejnách se zdravou výživou. I kokosový tuk ale obsahuje převážně nasycené mastné kyseliny.

„Složení běžně užívaných rostlinných olejů – olivového nebo řepkového – je pro naše zdraví prospěšnější. Dokonce i vepřové sádlo je svým složením příznivější než kokosový tuk,“ říká lékařka Marie Skalská z Pro Fit Institutu.

Nesmyslné jí přijde doporučení, že kokosový tuk se hodí na smažení kvůli tomu, že se při vysokých teplotách nepřepaluje. „Pro smažení jsou stejně vhodné (a nesrovnatelně levnější) speciální fritovací oleje, což jsou rafinované oleje na bázi slunečnicového ole4je

4. mýtus: mladý ječmen má zázračné účinky

Výrobci tvrdí, že brčálově zelená šťáva obsahuje vysoké množství vitaminů, minerálních látek a vlákniny, díky čemuž zpomaluje buněčné stárnutí, je prospěšná při chudokrevnosti, potlačuje růst rakovinných buněk, pomáhá při nadváze, likviduje poruchy spánku. Lze tomu věřit?

„Mladý ječmen nemá žádné klinicky ověřené výsledky na lidech, prokázaný je pouze prospěšný vliv vlákniny. Ta funguje proti zácpě, čistí střeva, váže ve střevě zplodiny trávení. Tenhle efekt má ovšem každá vláknina a lze ji pořídit mnohem levněji,“ zdůrazňuje Pavel Suchánek, výživový specialista a člen Fóra zdravé výživy.

Zdroj archiv 2017, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.