5 KLASIK A JEJICH 5 ALTERNATIV, ANEB - MÁTE NA VÝBĚR!

5 KLASIK A JEJICH 5 ALTERNATIV, ANEB - MÁTE NA VÝBĚR!

27.09.2022 Jana Čiháková

Nutriční peklo, anebo jízda na lehčí vlně? Máte na výběr. Sečetli jsme a podtrhli kalorickou náročnost oblíbených pokrmů a přidali k tomu i alternativy, které nejenže obsahují více živin, ale stačí na jejich zpracování i méně času a energie…

HRANOLKY, ANEBO MRKVOVÉ ČTYŘHRÁNKY

Kdo by nemiloval hranolky! Problém je, že i když se je budete snažit připravit v troubě, a ne přímo ve fritéze, jejich nutriční hodnotu moc nezachráníte. I jejich malá porce (tj. 100 gramů) má 270 kalorií, 35 gramů sacharidů a 12 gramů tuků. Už jste ale zkoušeli podávat hranolky z mrkve? Počtem kalorií se dostanete k číslu 60, tuků přijmete jen 2,5 gramů a pouze 7 gramů sacharidů.

Budete potřebovat:

Na hranolky: 4 velké mrkve, 4 lžíce oleje, snítky tymiánu, 1 stroužek česneku, hrubou sůl na posypání, pepř, olivový olej

Na dip: 150 g zakysané smetany, sůl, pepř, lžička hořčice

Postup:

Mrkev a celer očistěte a nakrájejte na hranoly. Zeleninu poté povařte v osolené vodě asi dvě minuty, aby trochu změkla. Mezitím si utřete česnek, smíchejte jej s olejem, solí, pepřem a tymiánem a rozpalte si troubu na 180 stupňů. Hranolky rozprostřete na plech na pečící papír a každou potřete směsí. Pečte je asi půl hodinky do zlatova a křupava.

Namísto majonézy použijte dip, který připravíte z ochucené zakysané smetany. Můžete místo ní použít i bílý jogurt. Pokud máte rádi tatarskou omáčku, můžete si připravit její lehčí verzi tak, že zakysanou smetanu ochutíte solí a přikrájíte cibulku a okurky.

BRAMBOROVÁ KAŠE, ANEBO KVĚTÁKOVO-CELEROVÉ PYRÉ

Pokud uděláte jako přílohu skutečně poctivou bramborovou kaši, přijmete asi 170 kalorií a 25 gramů sacharidů. Zvolíte-li ale pyré z květáku a celeru, množství sacharidů na jednu porci bude jen pětinové, počet kalorií lehce překročí 80. Není to dobrý důvod pro změnu – alespoň občas?

Budete potřebovat:

1 malý květák, 1 celer, 2 lžíce másla, 2 dcl mléka, sůl

Postup:

Květák oberte na růžičky, celer očistěte a nakrájejte na kostky. Obojí dejte vařit v osolené vodě do měkka. Poté zeleninu slijte, rozšťouchejte, přidejte máslo a začněte mixovat. Nakonec přilévejte teplé mléko. Pyré můžete ještě propasírovat.

BRAMBORÁKY, ANEBO CUKETOVÉ PLACKY

Kdo neudělá alespoň párkrát za léto bramboráky, jako by nebyl. Nabízí se ale i stejně chutná, a přitom o mnoho příhodnější varianta z cuket, navíc je jejich čas! V každém bramboráku je po 500 kalorií a 55 gramech sacharidů a 30 gramech tuku a kdo zůstane u jednoho? Oproti tomu v cukeťáku je 120 kalorií, 2,5 gramů tuků a 20 gramů sacharidů.

Budete potřebovat:

2 stroužky česneku, 2 vejce, 500 g cukety, 4 lžíce parmazánu, 4 lžíce mouky, olej

Postup:

Cuketu oloupejte a nastrouhejte, osolte a nechte „vyplakat“, poté z ní pořádně vymačkejte veškerou vodu! Přidejte vejce, sýr, česnek a mouku a vytvořte směs. Mezitím si předehřejte troubu. Plech vyložte pečícím papírem, ten lehce potřete olejem. V dlaních tvarujte placičky a pokládejte jednu vedle druhé. Pečte je na 200 stupňů asi 15 minut do zlatova. 

KUŘECÍ STRIPSY, ANEBO KOUSKY V SEZAMU

Křupavé kuřecí stripsy rychle dobyly naše chuťové pohárky a staly se příjemnou variantou k tradičnímu řízku. Ovšem za cenu, že jste ochotni přijmout i obrovskou kalorickou nálož. Jeden malý strips totiž znamená 100 kalorií, přičemž jich sníte minimálně pět. Maso lze ale také obalit v sezamu a upéct troubě. Díky tomu, že semena v sobě mají dostatek oleje, nemusíte používat další tuk a stripsy nebudou ani suché.

Budete potřebovat:

500 g kuřecích prsou, sůl, pepř, sezamová semínka, 4 lžíce bílého jogurtu do 3,5 % tuku

Postup:

Kuřecí maso nakrájejte na proužky asi 1 cm silné, osolte je, opepřete, naložte do jogurtu a promíchejte, aby se každý kousek obalil. Nechte odležet ideálně přes noc, maso krásně zkřehne. Každý kuřecí kousek obalte v sezamu a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut.

OLEJOVÁ BÁBOVKA, ANEBO FITNESS BÁBOVKA S KEFÍREM

I mlsat můžete lehce. Kromě omezování velikostí porce se zaměřte i na vhodnější ingredience – stačí mouku nahradit třeba zeleninou. Malý kousek olejové bábovky znamená 220 kalorií, 25 gramů sacharidů a 12 gramů tuků, fit bábovka chutná stejně skvěle, je krásně vláčná, a to vše za předpokladu, že přijmete asi 90 kalorií, 10 gramů sacharidů a 4 gramy tuků.

Budete potřebovat:

300 g najemno nastrouhané mrkve, 300 g celozrnné špaldové mouky, 300 g kefíru, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 220 g třtinového cukru, 100 g mletých ořechů, 4 lžíce olivového oleje, lžičku mleté skořice, lžičku mletého zázvoru

Postup:

Nejprve oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh, žloutky utřete s cukrem, přidejte olej, kefír a mrkev. Poté přisypte mouku s práškem do pečiva a ořechy. Nakonec vmíchejte ušlehané bílky. Bábovku pečte ve vysypané formě na 150 stupňů asi 90 minut.

 


Mohlo by vás zajímat

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.