27.09.2022 Jana Čiháková
Nutriční peklo, anebo jízda na lehčí vlně? Máte na výběr. Sečetli jsme a podtrhli kalorickou náročnost oblíbených pokrmů a přidali k tomu i alternativy, které nejenže obsahují více živin, ale stačí na jejich zpracování i méně času a energie…
Kdo by nemiloval hranolky! Problém je, že i když se je budete snažit připravit v troubě, a ne přímo ve fritéze, jejich nutriční hodnotu moc nezachráníte. I jejich malá porce (tj. 100 gramů) má 270 kalorií, 35 gramů sacharidů a 12 gramů tuků. Už jste ale zkoušeli podávat hranolky z mrkve? Počtem kalorií se dostanete k číslu 60, tuků přijmete jen 2,5 gramů a pouze 7 gramů sacharidů.
Budete potřebovat:
Na hranolky: 4 velké mrkve, 4 lžíce oleje, snítky tymiánu, 1 stroužek česneku, hrubou sůl na posypání, pepř, olivový olej
Na dip: 150 g zakysané smetany, sůl, pepř, lžička hořčice
Postup:
Mrkev a celer očistěte a nakrájejte na hranoly. Zeleninu poté povařte v osolené vodě asi dvě minuty, aby trochu změkla. Mezitím si utřete česnek, smíchejte jej s olejem, solí, pepřem a tymiánem a rozpalte si troubu na 180 stupňů. Hranolky rozprostřete na plech na pečící papír a každou potřete směsí. Pečte je asi půl hodinky do zlatova a křupava.
Namísto majonézy použijte dip, který připravíte z ochucené zakysané smetany. Můžete místo ní použít i bílý jogurt. Pokud máte rádi tatarskou omáčku, můžete si připravit její lehčí verzi tak, že zakysanou smetanu ochutíte solí a přikrájíte cibulku a okurky.
Pokud uděláte jako přílohu skutečně poctivou bramborovou kaši, přijmete asi 170 kalorií a 25 gramů sacharidů. Zvolíte-li ale pyré z květáku a celeru, množství sacharidů na jednu porci bude jen pětinové, počet kalorií lehce překročí 80. Není to dobrý důvod pro změnu – alespoň občas?
Budete potřebovat:
1 malý květák, 1 celer, 2 lžíce másla, 2 dcl mléka, sůl
Postup:
Květák oberte na růžičky, celer očistěte a nakrájejte na kostky. Obojí dejte vařit v osolené vodě do měkka. Poté zeleninu slijte, rozšťouchejte, přidejte máslo a začněte mixovat. Nakonec přilévejte teplé mléko. Pyré můžete ještě propasírovat.
Kdo neudělá alespoň párkrát za léto bramboráky, jako by nebyl. Nabízí se ale i stejně chutná, a přitom o mnoho příhodnější varianta z cuket, navíc je jejich čas! V každém bramboráku je po 500 kalorií a 55 gramech sacharidů a 30 gramech tuku a kdo zůstane u jednoho? Oproti tomu v cukeťáku je 120 kalorií, 2,5 gramů tuků a 20 gramů sacharidů.
Budete potřebovat:
2 stroužky česneku, 2 vejce, 500 g cukety, 4 lžíce parmazánu, 4 lžíce mouky, olej
Postup:
Cuketu oloupejte a nastrouhejte, osolte a nechte „vyplakat“, poté z ní pořádně vymačkejte veškerou vodu! Přidejte vejce, sýr, česnek a mouku a vytvořte směs. Mezitím si předehřejte troubu. Plech vyložte pečícím papírem, ten lehce potřete olejem. V dlaních tvarujte placičky a pokládejte jednu vedle druhé. Pečte je na 200 stupňů asi 15 minut do zlatova.
Křupavé kuřecí stripsy rychle dobyly naše chuťové pohárky a staly se příjemnou variantou k tradičnímu řízku. Ovšem za cenu, že jste ochotni přijmout i obrovskou kalorickou nálož. Jeden malý strips totiž znamená 100 kalorií, přičemž jich sníte minimálně pět. Maso lze ale také obalit v sezamu a upéct troubě. Díky tomu, že semena v sobě mají dostatek oleje, nemusíte používat další tuk a stripsy nebudou ani suché.
Budete potřebovat:
500 g kuřecích prsou, sůl, pepř, sezamová semínka, 4 lžíce bílého jogurtu do 3,5 % tuku
Postup:
Kuřecí maso nakrájejte na proužky asi 1 cm silné, osolte je, opepřete, naložte do jogurtu a promíchejte, aby se každý kousek obalil. Nechte odležet ideálně přes noc, maso krásně zkřehne. Každý kuřecí kousek obalte v sezamu a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut.
I mlsat můžete lehce. Kromě omezování velikostí porce se zaměřte i na vhodnější ingredience – stačí mouku nahradit třeba zeleninou. Malý kousek olejové bábovky znamená 220 kalorií, 25 gramů sacharidů a 12 gramů tuků, fit bábovka chutná stejně skvěle, je krásně vláčná, a to vše za předpokladu, že přijmete asi 90 kalorií, 10 gramů sacharidů a 4 gramy tuků.
Budete potřebovat:
300 g najemno nastrouhané mrkve, 300 g celozrnné špaldové mouky, 300 g kefíru, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 220 g třtinového cukru, 100 g mletých ořechů, 4 lžíce olivového oleje, lžičku mleté skořice, lžičku mletého zázvoru
Postup:
Nejprve oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh, žloutky utřete s cukrem, přidejte olej, kefír a mrkev. Poté přisypte mouku s práškem do pečiva a ořechy. Nakonec vmíchejte ušlehané bílky. Bábovku pečte ve vysypané formě na 150 stupňů asi 90 minut.
25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.