MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 POŘAD VE VARU/PRIMA

Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

Doba pečení: 15 min

Příprava: 20 min Počet osob: 2

 

  • 2 lilky
  • 2 lžíce Harissa pasty
  • 4 lžíce medu
  • 100 ml řepkového oleje
  • 2 lžíce hořčice
  • 200 ml jablečného octu
  • 1 svazek máty
  • 1 granátové jablko
  • 400 g plnotučného jogurtu
  • trocha kokosového sirupu
  • 1 kg červené čočky
  • kurkuma
  • trocha římského kmínu
  • sriracha majonéza (nemusí být)
  • sůl
  • cukr

Nejprve si lilky rozřízneme napůl a poté uvnitř nařízneme každou polovinu na malé mřížky, aby dobře nasákly marinádu.

Poté si připravíme marinádu s harissou. Do misky dáme Harissa pastu, med, hořčici, osolíme, přidáme jablečný ocet, olej, zamícháme a nyní do lilku marinádu nalijeme, aby se nasákl. Lilky dáme do trouby rozehřáté na 180°C na cca 15 minut.

Mezitím si nachystáme čočku. Čočku žlutou nebo červenou rozvaříme s kurkumou, římským kmínem a přidáme cukr a sůl. Čočku rozmixujeme a uděláme z ní pyré.

Nyní smícháme jogurt s trochou kokosového sirupu a rozmícháme.

Na pyré naservírujeme lilek, na něj dáme kokosový jogurt, posypeme zrníčky granátového jablka a nasekanou mátou. Můžeme také přidat pálivou sriracha majonézu


Mohlo by vás zajímat

Pesto není jen směsí zdravých bylinek: Nyní po jeho konzumaci skončilo v nemocnici pět osob

12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.