30.10.2023 Jana Čiháková
Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.
Budete potřebovat:
1 litr vývaru, 5 stroužků česneku, 3 lžíce másla na zjemnění, 4 lžíce hladké mouky, 2 dcl bílého vína, 150 gramů strouhaného sýra typu chedar nebo gouda
Postup:
Vývar na plotýnce zahřejte a přiveďte k varu, přidejte do něj prolisované stroužky česneku a poté snižte teplotu. Na druhé plotýnce si v kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte mouku a připravte si hladkou jíšku. Tu poté rozřeďte vodou, anebo vývarem a nechte provařit asi 15 minut. Do polévky vlijte víno a nechte odpařit alkohol, poté vsypte sýr, který nechte rozpustit. Nakonec vše promíchejte, při podávání můžete zjemnit lžící zakysané smetany.
Budete potřebovat:
1 vejce, 1 lžíce oleje, 1 cm zázvoru, 2 lžíce kimči, 500 ml vývaru, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce chilli pasty, 1 balení ramen nudlí, sezamová semínka
Postup:
Nejprve si uvařte celé vejce, bude potřebovat asi 6 minut. V hrnci si rozehřejte olej, orestujte na něm strouhaný zázvor, přidejte kimči včetně šťávy a vše zalijte vývarem. Poté dochuťte sójovou omáčkou a chilli pastou, vše nechte provařit.
Nudle uvařte ve vroucí vodě a následně sceďte. Poté je naservírujte do talířů, přelijte vývarem, zasypejte semínky, a nakonec ozdobte vejcem.
Budete potřebovat:
3 kusy řapíkatého celeru, 400 g arašídového másla, 1 šalotku, 2 lžíce hladké mouky, 1 litr kuřecího vývaru, 100 ml smetany na vaření, červený pepř, citronovou šťávu, hrst arašídů,
Postup:
V rendlíku nechte rozpustit asi dvě lžíce másla, přidejte šalotku, a nakonec i krájený celer. Směs zaprašte moukou a pomalu do ní vlévejte vývar, poté teplotu snižte a po dobu dvaceti minut vařte. Provařenou směs vymixujte pomocí tyčového mixéru dohladka.
V pánvi si rozpusťte zbylé arašídové máslo a pomalu do něj vmíchávejte vymixovanou směs. Přidejte smetanu, koření, citronovou šťávu a nechte provařit. Podívejte s praženými arašídy.
29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.