15.02.2019 Jana Čiháková
Slev na alkohol ubývá a jsou nižší. Nejvíce slevových akcí v sortimentu alkoholu bylo v závěru loňského roku na víno, které tak vystřídalo v akční nabídce obchodníků pivo. V kategorii tvrdého alkoholu vedla jednoznačně whisky. Průměrná sleva u alkoholických nápojů klesla v meziročně z 29 na 28 procenta a maximální spadla z 60 na 55 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Česká distribuční, která je největším distributorem letáků v ČR.
Slevy tak byly celkově nižší než předchozím roce. Průměrná cena piva inzerovaného ve slevě stoupla, na konci roku 2017 činila byla 13,20 Kč, o rok později již 15,80 Kč. U 22 procent nápojů propagovaných v reklamních letácích obchodníci výši slevy vůbec neuváděli. "Ve srovnání se situací před rokem, kdy bylo výrobků bez slevy 17 procent, lze vypozorovat trend upozaďování slev ve prospěch detailnější prezentace sortimentu a edukace zákazníka," uvedl ředitel společnosti Česká distribuční Petr Sikora.
Zastoupení alkoholu v limitovaných edicích a dárkových baleních stouplo meziročně z sedmi na 14 procent. Jednalo se obvykle o tvrdý alkohol, zejména koňak, rum a whisky. Ty zároveň patřily k nejdražším z nabízených produktů: koňak stál po slevě průměrně 1107 Kč/l, rum 761 Kč/l a whisky 534 Kč/l.
Nejvíce produktů bylo ve slevách v týdnu těsně před Vánoci, což dokládá, že alkohol patří k poměrně častým dárkům. V prvním lednovém týdnu bylo možné najít v letácích 118 alkoholických nápojů, zatímco v období před Vánoci a Silvestrem jich obsahovaly v průměru 340 týdně.
Největší podíl českých značek mělo pivo, a to konkrétně 93,4 procenta. Druhou kategorií s nejvyšším zastoupením českých značek bylo víno. Tam byl stav vyrovnanější - česká vína měla podíl 47 procent, francouzská 14,5 procenta a italská 8,9 procenta. Naopak nejméně výrobků z Česka bylo mezi tvrdým alkoholem, a to pouze 33,7 procenta. Nejvyšší průměrné slevy byly na vermut - 32 procent a tuzemský rum - 31 procent.
Česká distribuční analyzovala 1817 zlevněných položek alkoholu v 76 letácích obchodníků.
16.08.2024 | Pečivo představuje základní složku stravy pro široké spektrum populace, a proto je zásadní porozumět jeho kvalitativním rozdílům. V poslední době se mnoho spotřebitelů přiklání k tmavému pečivu s přesvědčením, že je nutričně výhodnější ve srovnání s tradičním bílým pečivem. Tato domněnka však není vždy podložena fakty, a proto je nezbytné pečlivě analyzovat složení pečiva.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
29.07.2024 | Cizrna, známá také jako garbanzo fazole, je stejně jako většina luštěnin, všeobecně doporučovanou potravinou se zcela ojedinělým nutričním profilem. Její konzumace má řadu zdravotních přínosů. Díky vysokému obsahu vlákniny může pomoci při snižování cholesterolu a zlepšení kardiovaskulárního zdraví. Výzkumy ukázaly, že luštěniny, včetně cizrny, mohou přispět i k lepší kontrole hmotnosti a celkovému zlepšení metabolismu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.