Bageta je kandidátem Francie na seznam nehmotného dědictví UNESCO

Bageta je kandidátem Francie na seznam nehmotného dědictví UNESCO

26.03.2021 Jana Čiháková

Paříž se rozhodla letos jako kandidáta na seznam nehmotného dědictví UNESCO nominovat tradiční postup výroby francouzské bagety. Podlouhlé bílé pečivo dostalo přednost před řemeslem zinkování střech v Paříži a vinařskými slavnostmi v Arbois. O svém rozhodnutí informovalo ffrancouzské ministerstvo kultury.

Uzávěrka nominací je 31. března, UNESCO rozhodne na podzim 2022.

Každá země může vždy nominovat jen jednu ze svých specialit. Ministryně kultury Roselyne Bachelotová uvedla, že bageta dostala přednost, protože se osobně dotýká největšího počtu Francouzů a pomůže také s propagací pekařského řemesla.

Počet řemeslných pekařů ve Francii již několik desetiletí klesá, stále více baget se vyrábí průmyslově. V roce 1970 bylo ve Francii 55.000 pekařství, tedy jedno na každých 790 obyvatel. Dnes už jich je jen 35 000, o jednoho pekaře se tedy dělí na 2000 lidí, píše se ve zprávě ministerstva.

Podlouhlé chleby se ve Francii pekly od 17. století, součástí každodenního jídelníčku Francouzů se ale bageta stala až v 19. století. Tehdy také získala svůj dnešní název.

Kandidatura je podmíněná uznáním speciality v zemi původu a sdružením jejích vykonavatelů v rámci profesní organizace. UNESCO na seznam nehmotného dědictví každoročně zapíše přibližně stovku zvyků nebo pochutin.

Za Českou republiku je na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO mimo jiné české sokolnictví, verbuňk, Jízda králů či české loutkářství. Cílem seznamu je podle UNESCO odrážet rozmanitost nemateriálního dědictví lidstva a také přitáhnout pozornost k lety prověřeným dovednostem.

Zdroj ČTK, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.