BEZMASÝ, ALE ROZHODNĚ NE NUDNÝ! JAK PŘIPRAVIT SKVĚLÝ VEGE BURGER?

BEZMASÝ, ALE ROZHODNĚ NE NUDNÝ! JAK PŘIPRAVIT SKVĚLÝ VEGE BURGER?

23.02.2023 Jana Čiháková

Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů.   Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.

Jakou mají kvalitní domácí "veggie" burgery výhodu? Obsahují více vlákniny, ají nižší obsah nasycených tuků, jsou zdrojem antioxidantů a biologicky aktivních látek, pomáhají atraktivní formou zakomponovat "obyčejné" ingredience

Příprava bezmasých burgerů je perfektní prostor pro vaši fantazii, kreativitu a experimentování. Neexistuje pár jediných fungujících receptur. Správná receptura je ta, která přinese výborný výsledek. Vláčný a chuťově atraktivní burger, který je navíc zdrojem výživných ingrediencí. Zapojte houby, luštěniny, ořechy, vločky, semínka nebo i rostlinný protein. Sekejte, míchejte, hňácejte, hlavně směs dobře ochuťte. Divy dělá sušený česnek, uzená paprika, směsi koření na zeleninu či výraznější adžika.

Jaké suroviny se nejlépe hodí k výrobě domácího rostlinného burgeru? Na domácí rostlinný burger se vám bude hodit pečená červená řepa, uvařené černé i červené fazole, fazole adzuki, konzervovaná cizrna, jemně mleté ovesné vločky, tofu, žampiony, hlíva, restovaná cibule, česnek, hrášek, dobře uvařená červená rýže, vejce a samozřejmě koření.

PRAVIDLA ÚSPĚCHU

Ingredience na burger zpracujte ideálně v sekáčku. Někdy se také nazývá "cutter" nebo "food processor". Díky němu všechny ingredience snadno rozsekáte najemno, vše se krásně promíchá, pořád ale zůstane žádoucí struktura. Ze směsi tvořte asi centimetr vysoké placky, které by měly být stejně velké jako průměr housky.

Dbejte na výběr dobré bulky. V pekárnách dnes běžně seženete čerstvé. Není nutné kupovat balené plné zbytečných aditiv. Nebo si je upečte doma. Cvik dělá mistra. Bulku před kompletováním burgeru rozřízněte a řeznou stranou dolů krátce opečte. Bude lehce křupavá a bude chutnat atraktivněji. Pokud máte na výběr, zvolte hutnější housku. Nasákne vše, co má a přitom se nebude zbytečně rozpadat.

Vrstvení a skládání burgeru je vždy individuální záležitostí. Někteří kuchaři máznou na spodní část housky máslo, aby nebyla suchá, jiní na ni dávají list salátu, aby burger housku příliš nerozmočil. U vege burgeru se řiďte typem a šťavnatostí placky. Při kompletování je zásadní, aby po sobě jednotlivé vrstvy neklouzaly. Aby se burger pohodlně jedl a zbytečně se nerozjížděl v rukách.

Při přípravě vegetariánské varianty nechte na vege burgeru roztéct plátek cheddaru. Patří přesně na toto místo. Při přípravě veganské varianty můžete burgeru dodat šmrnc hezkou vrstvou restovaných kroužků cibule nebo slabou bramborovou plackou. Je to pracnější, ale stojí to zato. Kromě čerstvého listového salátu nemusí být v burgeru syrová zelenina. Dokonce i plátek čerstvého rajčete můžete krátce na sucho opéct na pánvi. Bude se tak v burgeru lépe jíst. Změkne a nebude pouštět šťávu.

FAZOLOVÝ BURGER

Na 2 burgery potřebujete: 100 g uvařených červených fazolí nebo fazolí Adzuki, 100 g pečených batátů, 1 lžíci rajčatového protlaku, sůl, pepř, 1 lžičku uzené papriky, 1 stroužek česneku, 1 lžíci jemně mleté mouky, 1 lžíci olivového oleje, 2 lžíce strouhanky, můžete dát i sušenou cibuli

Nejdříve v cutteru rozsekejte fazole, pak přidejte batáty a ostatní ingredience. Z hmoty utvořte 2 placky, které opečte na nepřilnavé pánvi nebo je upečte v troubě.

VEGE BURGER

Na 2 burgery potřebujete: 1 balení alternativy mletého masa Vege burger Labeta, které už je ochucené. Stačí ho jen smíchat s olejem, vodou, nechat nabobtnat a pak už jen vytvarovat a opéct.

Tato varianta je extra snadná na přípravu a ocení ji ti, kteří si chtějí rychle a jednoduše vyrobit dobrý burger bez masa. Tuto směs můžete pořídit ve 3 variantách (klasik, se zeleninou, s cibulkou) a funguje také v kombinaci s dalšími ingrediencemi jako čerstvá cibule, žampiony či uvařené luštěniny.

CHEF BURGER

Na 2 burgery potřebujete: 100 g uvařených černých fazolí, 100 g uvařené cizrny, 200 g orestovaných žampionů, 100 g uvařené červené řepy, 80 g jemných ovesných vloček, 1 lžíci lahůdkového droždí, chilli vločky, sůl, pepř, sušený česnek, 1 lžičku bramborového nebo tapiokového škrobu.

Všechny ingredience dejte do robotu a rozmixujte tak, až se vše propojí, ale stále zůstane struktura. Dolaďte hustotu hmoty tak, aby šly rukou tvořit burgery.

 

 


Mohlo by vás zajímat

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.