13.11.2013 Ing. Jana Poděbradská
Syrovátku znali již 400 let před Kristem, kdy ji řecký lékař Hippokrates používal jako léčebný prostředek proti nemocem jater, dně a úplavici.
V Čechách byla syrovátka v mlékárenské velkovýrobě dlouhou dobu opomíjeným odpadem. Později se začala používat jako krmivo pro hospodářská zvířata a až po dlouhých letech zkoumání se konečně začala využívat v potravinářství.
Syrovátka je nejdříve žlutozelená tekutina, která vzniká při sražení mléka jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a tvarohů. Za tuto barvu vděčí mléčnému vitaminu laktoflavinu (též riboflavin nebo také vitamin B2). K domácímu použití však koupíte většinou syrovátku sušenou. Ta má podobu bílého prášku, který po rozmíchání ve vodě připomíná nápoj podobný mléku. Syrovátka je však pro lidský organismus mnohem zdravější a přínosnější.
Usušená syrovátka obsahuje kolem 10 až 13 % bílkovin, 77 % laktózy, přibližně 9 % minerálních látek a vitaminů, ale jen 1,5 % tuku. Její nejdůležitější složkou jsou snadno stravitelné bílkoviny, které jsou označovány jako ty nejhodnotnější, jelikož obsahují všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro lidský organismus ve vyváženém poměru. Patří k nim například laktoferin, který zvyšuje absorpci železa, dále pak beta laktoglobulin, alfa laktalbumin, sérový albumin a imunoglobuliny.
Další podstatnou složkou syrovátky jsou sacharidy, konkrétně laktóza, která je výborným pomocníkem při trávení a znovuvytváření střevní mikroflóry. Také je výborným zdrojem minerálních látek – hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin a kyselina listová a vitaminů – B1, B2, B12, B6, B5, E, C, A.
Účinky syrovátky jsou mnohostranné. Dokáže zlepšit trávení, pročistit střeva a ocení ji i ten, kdo chce zhubnout, jelikož je nízkokalorická a napomáhá odbourávání tuků. Syrovátka působí rovněž detoxikačně, pomáhá snižovat cholesterol, posiluje imunitu a pozitivně působí i na stavbu zubů a kostí.
Dále podporuje činnost ledvin a mléčné kyseliny v ní obsažené zlepšují vstřebávání vápníku. Díky tomu je doporučována především těhotným ženám a lidem trpícím osteoporózou (řídnutím kostí). Syrovátka však může pomoci i při vnějším užívání a to hlavně při problémech s kůží. Je doporučována pro každodenní mytí pro citlivou pleť, při potížích s akné, a jelikož je schopna regulovat pH, je vhodná i jako přísada do koupelí při ekzémech či lupence. Umí však i skvěle vyhladit pokožku a revitalizovat její vzhled.
Ani syrovátka však není vhodná pro všechny a to především kvůli vysokému obsahu laktózy (mléčný cukr). Pozor by si proto měli dát především lidé s alergií či s nesnášenlivostí právě mléčného cukru. Není vhodná ani pro děti mladší tří let, především kvůli vysokému obsahu bílkovin. Velké množství solí je zase nebezpečné pro lidi, jenž mají potíže s ledvinami.
Syrovátka je využívána především v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. V dnešní době ji lze sehnat v obchodech se zdravou výživou, v některých supermarketech a v lékárnách. Existuje celá řada produktů, od nápojů na hubnutí, potravinových doplňků pro lepší stav vlasů, nehtů až po syrovátkovou kosmetiku (krémy, šampony, balzámy, omlazující séra). Zajímavé je však i to, že například mlékárna v Rakousku vyrábí ze syrovátky bioplyn, který je dále využíván k produkci tepla a elektřiny.
A doporučení na závěr - po otevření nenechávejte balení dlouho otevřené (což platí nejen pro syrovátku). Raději ji přesypte do uzavíratelné dózy, prášek totiž rád nasákne vlhkost a potom se těžko rozpouští.
Tipy pro krásu
Syrovátková koupel
Do napuštěné vany přimíchejte 200 až 300 g syrovátky a koupel je hotová. Vitaminy v ní obsažené vyhladí kůži a podpoří přirozenou regeneraci pokožky.
Pleťová maska
Smíchejte pár lžic syrovátky s vodou a naneste na obličej jako běžnou masku. Nechte působit přibližně 10 minut, poté opláchněte. Maska dodá mladistvý vzhled, pleť bude pružnější a hebčí.
13.06.2014 | Historie knedlíků je dlouhá, i když ne tak, jak by se mohlo díky jejich neotřesitelné pozici v českých kuchyních zdát.
22.12.2014 | Je lepší kapr bez šupin nebo se šupinami? Pro má být kapr pružný? Jak vybrat kapra z kádě a čeho si při tradičním vánočním nákupu ryby všímat?
31.07.2014 | Jste bez energie, stále unavení, trápí vás žaludeční potíže a studené končetiny?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.