31.07.2014 Mgr. Marie Martiňáková
Jste bez energie, stále unavení, trápí vás žaludeční potíže a studené končetiny?
Kyselost nebo zásaditost označuje pH, neboli potenciál vodíku. Má rozsah od 0 do 14. Neutrální je hodnota 7, tu má třeba čistá voda. Čím více klesá toto číslo, tím více stoupá kyselost, a naopak – při hodnotách nad 7 roste zásaditost. Acidobazická rovnováha vyjadřuje vyváženost mezi kyselinami a zásadami uvnitř lidského těla a je nutná k udržení homeostázy, tedy stálosti vnitřního prostředí. Ta je nezbytná k existenci a ke správnému fungování lidského těla.
Organismus má své účinné mechanismy, jak homeostázu udržet. Jsou to tzv. nárazníkové systémy tělních tekutin, které udržují stálé vnitřní prostředí, i když se mění vnější podmínky. Látky, které by mohly zvyšovat kyselost vnitřního prostředí, vylučuje tělo prostřednictvím moči a plic.
S postupem věku se tyto mechanismy vyčerpávají a častěji dochází k rozvoji acidózy (překyselení). Ta je charakteristická nadbytkem kyselin nebo nedostatkem bází. Při překyselení organismu červené krvinky ztrácejí pružnost a úzkými kapilárami putují mnohem pomaleji. To má za následek zhoršené zásobování orgánů kyslíkem. Nadbytečné kyseliny se navazují na vápník v cévní stěně, ta „tuhne“ a ještě více omezuje transport kyslíku ke tkáním.
V trávicím traktu překyselení způsobuje, že buňky nepracují účinně a nespalují dostatečné množství kalorií přiváděných potravou. Důsledkem je větší ukládání tuku v podobě tukové tkáně, nadváha a obezita. Déletrvající překyselení může mít vážné důsledky: aterosklerózu, infarkt myokardu, cévní mozkové příhody, hypertenzi, alergie, chronické záněty a také další chronické choroby jako diabetes mellitus, DNU, osteoporózu, ledvinové a močové kameny a jiné.
Jak se projevuje překyselení?
o nedostatek energie, únava, ospalost či apatie
o časté žaludeční potíže, nechutenství, zvracení, průjem
o studené končetiny – známka nedostatečného prokrvení
o snížená imunita, zvýšená náchylnost k infekčním chorobám
o špatná kvalita pleti, vlasů, nehtů, chrupu
o nedostatečná schopnost regenerace, pomalé hojení ran
Je rozdíl mezi kyselou (alkalickou) stravou a kyselinotvornou nebo zásadotvornou stravou. Pokud hovoříme o kyselé stravě, jedná se o naměřenou hodnotu přímo v potravině – např. citrony jsou velmi kyselé, jejich pH je 2,3. Hovoříme-li o kyselinotvorné nebo zásadotvorné stravě, je popisován stav, který výživa v těle po strávení vyvolá. Tedy jak daná potravina v těle reaguje. Takže kyselý citron v těle reaguje zásaditě, je zásadotvorný. Při trávení mléka, které je alkalické, se jeho bílkovina a tuk v těle stanou silnými oxidanty, mléko je tedy kyselinotvorné.
Překyselení organismu způsobuje hlavně nadměrná konzumace masa a uzenin, ale také vajec a ryb, mléka i mléčných výrobků, cukru včetně sladkostí, bílé rýže, těstovin a výrobků z bílé mouky. Kyselinotvorná je i strava složená převážně z průmyslově zpracovaných výrobků a jídel z fastfoodů a nadměrné užívání kofeinu nebo alkoholu.
Patříte-li k těm, kteří považují překyselení organismu za vážný problém, který může být i příčinou nadváhy, měli byste zkusit změnit své návyky – a to nejen ve stravování. Bohužel při běžné konzumaci masa, mléka, pečiva a ostatních zdrojů kyselin nelze dosáhnout ideální acidobazické rovnováhy. Z tohoto důvodu je v případě choroby vhodné tyto potraviny vyřadit ze svého jídelníčku, minimálně na dobu nezbytně nutnou k odeznění problémů.
Většinou se ovšem po návratu k původní stravě vrátí i tytéž potíže a je vhodnější přijmout změněný stravovací režim jako trvalý. Je třeba stravovat se takovým způsobem, aby potrava byla celkově zásadotvorná, i když určité množství kyselinotvorných potravin tělo samozřejmě potřebuje. Kromě poměrového složení kyselinotvorných a zásadotvorných potravin na našem talíři hraje roli schopnost některých potravin posunout pH celého organismu směrem nahoru nebo dolů.
Důležité je jíst pomalu, stravu dostatečně kousat a nejíst pozdě večer. Součástí každého jídla by měla být porce ovoce nebo zeleniny. Ideální pro dostatečný pitný režim je voda z vodovodu nebo balená. Někteří zastánci odkyselování organismu doporučují zvyšovat pH vody přidáním chloritanu draselného či křemičitanu sodného.
Bílou mouku a produkty z ní je možné nahradit celozrnnými obilninami a celozrnným pečivem. Živočišné bílkoviny lze zase nahradit rostlinnými variantami bílkovin, například tofu, luštěninami, semeny a ořechy, případně dvojitou dávkou zeleniny. Místo živočišných tuků používejte oleje a často konzumujte houby (hlívu ústřičnou, žampiony, lesní houby). Sladkosti i alkohol zařazujte pouze výjimečně, naopak do svého pravidelného denního režimu zařaďte relaxaci, odpočinek, dechová cvičení a procházky. Pravidelný pohyb by měl být samozřejmostí, ideálně na čerstvém vzduchu.
Doplňky stravy podporující odkyselení organismu:
aminokyselina tyrozin – utlumuje chuť k jídlu
chrom – zvyšuje účinnost inzulinu, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, tlumí nutkavé chutě na sladké, zvyšuje energii, odstraňuje únavu
L-Karnitin – podporuje spalování tuků
pH kapky – chloritan sodný, jedlá soda, křemičitan sodný
Nejlépe eliminuje kyselost syrová zelenina a ovoce, zejména okurka, rajčata, celer, květák, kapusta, brokolice, mrkev, zázvor, špenát, ořechy, hlávkový salát, olivy, česnek, cibule, meloun, jablka, pomeranče, maliny, hrušky, fíky, hrozinky, mango,dále med, jablečný ocet, luštěniny, houby, jedlá soda, zelený čaj. Z mléčných výrobků kefír.
Jako acidobazický indikátor lze použít lakmusový proužek a nejlépe z ranní moči zjistit aktuální hodnotu pH. Ideální hodnoty jsou 6,8 až 7,4. U zdravého člověka je pH moči ovlivněno nejvíce složením stravy. Vzhledem k tomu, že většina lidí má nevhodnou stravou vytvořen dlouhodobý deficit zásaditých látek v organizmu, průměrné pH moči zdravého člověka je 6,4.
Přestože zastánců tohoto způsobu léčby a detoxikace je mnoho, klasická medicína oponuje, že chybí vědecké výzkumy, které by něco takového dokazovaly. Dle jejích argumentů kyselé látky vznikající během tělesných pochodů a při látkové výměně (kyselina močová, uhličitá, mléčná, octová i solná) náš organismus vnímá jako přirozené a umí s nimi pracovat. Může se objevit i závažná acidóza, pokud např. dojde k zástavě srdce, selhání ledvin nebo prudkému zhoršením cukrovky. Ale to je stav, který nelze zvládnout alkalickými potravinami, hlubokým dýcháním, meditací ani dalšími výše uvedenými doporučeními. Lékaři zde musí nasadit všechny dostupné prostředky.
Ingredience: 2 šálky hnědé naklíčené čočky, 6 šálků vody, 1 hlávka červeného nebo zeleného mangoldu, 2-3 stroužky utřeného česneku, 1 trs koriandru, šťáva z citronu, 2 lžičky soli, 1/3 šálku olivového oleje
Postup: Čočku necháme přes noc namočenou, před vařením propláchneme a k vařící přidáme nakrájený mangold. Na pánvičce podusíme utřený česnek s trochou vody a přidáme nasekaný koriandr. Koření vložíme do polévky spolu s citronovou šťávou a dovaříme. Hotovou polévku zlepšíme lžící olivového oleje.
Ingredience: 2 balení tofu, 1/4 šálku Bragg Liquid Aminos (dle chuti), 1 šálek špaldové mouky, 2 lžíce cibule v prášku, 1 lžíce sušené petrželky, 2 lžičky česnekového prášku, 1 lžička koření na drůbež, ¼ lžičky papriky
Postup: Tofu nakrájíme na silnější plátky, pokapeme Bragg Liquid Aminos a necháme uležet. Smícháme ostatní suché přísady a obalíme tofu v připravené směsi. Pečeme na vymazaném plechu 15 až 20 minut.
Ingredience: 1 květák, 1 lžička česnekového prášku (dle chuti), ½ lžičky soli, ½ lžičky bazalky, olivový olej
Postup: Květák podusíme s česnekovým práškem, solí a bazalkou. Rozšťoucháme s olivovým olejem, čímž získá vzhled šťouchaných brambor.
Ingredience: 2 šálky špaldové mouky, 1 šálek vody, ¼ šálku olivového oleje, ½ lžičky mořské soli, koření dle chuti
Postup: Přísady smícháme a na vále vyválíme kulaté tortilly, které opékáme na pánvi z obou stran. Lze podávat například s mexickými fazolemi, avokádem, rajčaty nebo čerstvou salsou.
05.06.2014 | Stojí na pomezí mezi ovocem a zeleninou, její části jsou jedovaté, ale přesto patří mezi nejchutnější jarní plodiny.
08.08.2014 | Herce, režiséra, autora Romana známe především jako doktora Lišku ze seriálů Rodinná pouta a Velmi křehké vztahy. Jaký je ale v kuchyni?
24.06.2014 | „Dneska už se nedá koupit dobrý chleba.“ „Bílé pečivo je nevhodné a nezdravé.“ „Chléb je dnes nesmyslně vylepšován chemickými přípravky.“ Pravda nebo mýty?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.