Ceny obědů neustále stoupají

Ceny obědů neustále stoupají

06.10.2014 Redakce

V Praze už zaplatíme přes 100 Kč, rozdíly mezi kraji jsou až dvacetikorunové.

Obědy v Česku opět podražily, oproti loňskému roku průměrně o 4,2 %. Nejdražší oběd si dáte v Praze, kde letos cena průměrného oběda poprvé překročila 100 Kč. Nejlevněji se naobědváte na Vysočině, v Ústeckém a Pardubickém kraji. Vyplývá to z dlouhodobých statistik portálu Lunchtime.cz, který sdružuje polední menu více než 3000 restaurací po celé ČR.

Nejdražší je nepřekvapivě Praha

„Průměrné ceny obědových menu meziročně vzrostly o 4,2 %, což je srovnatelné s meziročním nárůstem 2012-2013, kdy vzrostly o 4,7 %. Průměrně si tak při obědě připlatíme o 4 koruny a zaplatíme 89 Kč," komentuje vývoj cen Peter Švec, country manager Lunchtime.cz/Zomato.

Nejdražší jsou nepřekvapivě obědy v Praze (101 Kč). Praha se tak stala první oblastí v historii statistik Lunchtime.cz, která překročila stokorunovou hranici. Druhý nejdražší na hosty čeká v Karlovarském kraji (95 Kč), kde také meziročně nejvíce stoupla cena průměrného oběda (o 13,2 %). Nejlevněji se jí na Vysočině. Ta je jediným krajem, kde se dá průměrný oběd pořídit pod 80 Kč. Vysočina je také jediná oblast, kde ceny obědů meziročně poklesly (o 4,8 %). V ostatních částech republiky stouply.

„Loňský rok ukazoval, že nejvíce za oběd zaplatíte v krajích s největšími městy. Nejdražší průměrné obědy byly v roce 2013 v krajích Jihomoravském a Moravskoslezském. Tato tendence se ale letos nepotvrdila. Jihomoravský a Moravskoslezský kraj už nejsou letos nejdražší a velká města tedy netáhnou ceny v krajích nahoru. Letos se ceny mezi kraji spíše vyrovnávaly. Výjimkou je pouze Praha, kde si oproti průměru připlatíte 12 Kč," popisuje trend Peter Švec.

 


Mohlo by vás zajímat

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Brusel rekonstruuje a modernizuje smažírny brambůrků

25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.