29.11.2019 Jana Čiháková
Poptávka Čechů po biopotravinách se zvyšuje a stoupá i celkový zájem spotřebitelů o původ zboží. Loni narostl počet prodaných biopotravin o bezmála třetinu.
Na zvýšenou poptávku spotřebitelů reagují i podnikatelé. Stále častěji spolupracují se supermarkety, ve kterých se prodají dva ze tří bioproduktů. Za poslední dva roky narostl počet firem podnikajících v ekologickém zemědělství o 13%. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství.
Češi nakupují stále více biopotravin. Podle odborníků za to může zájem spotřebitelů o kvalitnější výrobky a také o původ kupovaných potravin. „Spotřebitelům začíná stále více záležet na tom, jakým způsobem a kde byla například zelenina nebo ovoce vypěstována. Česká republika má 12 procent půdy v ekologickém režimu a celkově se ekologické zemědělství podílí na zemědělské produkci asi 3,5 procenty, což není mnoho, ale dle mého soudu ten podíl s poptávkou spotřebitelů poroste. Kupující má totiž u bioproduktů jistotu, že v nich nebudou přídatné látky nepovolené v ekologickém zemědělství nebo, že plodiny nebudou ošetřovány pesticidy či průmyslovými hnojivy,“ říká Iva Vrkočová, říká expertka na potraviny z inspekční certifikační společnosti Bureau Veritas.
Téměř dvě třetiny všech produktů z ekologického zemědělství, které mohou nosit označení bio, se prodají ve velkých řetězcích, zbytek putuje do malých venkovských obchodů. Podle Ivy Vrkočové z inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas ale není důležité, kde výrobek koupíme, protože většina produktů je balená a označovaná u certifikovaných výrobců. Zelenina a ovoce je balena v centrálních skladech: „Biopotraviny jsou opatřeny příslušnými bio logy Evropské unie, nebo České republiky. Pokud kupujete například zeleninu, která není zabalená, tak si u prodejce vyžádejte kontakt na výrobce. Toho si pak můžete vyhledat v Registru ekologických zemědělců a předejít tak pochybnostem, zda skutečně kupujete biopotravinu.“
Ekologicky pěstovaná pšenice je dvakrát odolnější proti plísním
Podle Ivy Vrkočové není třeba se obávat, že by byly produkty ekologického zemědělství zdravotně závadné. „Například u pšenice se jednu dobu odborná veřejnost obávala, že by mohla obsahovat více mykotoxinů, než plodina, která byla ošetřena pesticidy. Z různých studií ale vyšlo najevo, že pšenice pěstovaná ekologicky je odolnější vůči mykotoxinům, protože má na rozdíl od té chemicky ošetřené plodiny větší přirozenou imunitu,“ uzavírá expertka na potraviny z inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
25.07.2024 | Vitamínové vody jsou dnes vítaným zpestřením pitného režimu, který má prokazatelný přínos na lidské zdraví. Nejenže přispívá k hydrataci, jelikož poskytuje i velmi dobrý chuťový vjem, navíc bez přidaných cukrů, jako je tomu i jiných ochucených vod, vyvažuje ale i nízké příjmy některých vitamínů a minerálních látek. V poslední době se však opakovaně zmínilo předávkování. Podívali jsme se proto, kdy vám hrozí jeho riziko.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.