02.11.2015 Mgr. Jana Uhlířová
Propečený vrabec s knedlíkem, voňavá svíčková nebo pořádný buřtguláš. Sbíhají se vám sliny? Při ochutnávání hotových jídel, které jsme zvolili pro naše redakční testování, ani nemusejí. A nebudou. Ani tentokrát nás žádný extra chuťový zážitek nečekal, přestože jsme testovali zástupce české klasiky.
Do redakčního testu jsme zakoupili jídla celkem pěti značek, z nichž dvě měly po dvou zástupcích, neboť se honosily pojmem Česká klasika. Bohužel neoprávněně, protože oba vzorky skončily v druhé části vítězného pořadí. Ale to předbíháme… Také firma Heli měla s Chef Menu rovnou dva zástupce, neboť nabízí nejširší sortiment hotových jídel na trhu. Zaujala nás především šunkofleky, což je typ jídla, které je v této podobě k vidění jen zřídka, a zařadit je do obligátní nabídky vedle řízků, omáček a masových jídel působí až jako odvážný projev. Dlužné podotknout, že tento hrdinský počin nedopadl tak špatně, jak by konzument možná předpokládal. Co se ceny týče, jídla se moc neliší od nabídky v restauracích, ani jednotlivé vzorky od sebe, přestože tam jsou hodně rozličná jídla.
Jak je na tom klasika?
Jídla klasické české kuchyně byla po návratu z letních dobrodružství jasnou volbou. Ve vleku školy a práce začíná být méně času na vaření a důvodů, proč po hotovém jídle sáhnout, je v zamračených dnech povícero. Každý z vybraných pokrmů je samozřejmě typově úplně jiný, proto jsme jídla nesrovnávali mezi sebou, ale vyloženě senzoricky jsme hodnotili, jak předložený pokrm odpovídá naší představě o české kuchyni a zda splňuje alespoň základní parametry kladené na dané jídlo. I proto není žádné jídlo zastoupeno dvakrát, přestože klasické guláše či svíčkové jsou v repertoáru prakticky všech výrobců. Nebyla to však tentokrát soutěž výrobců, ale jednotlivých jídel běžně dostupných na trhu.
Odvážný průnik omáčky
Uživatelská vhodnost balení je u všech pokrmů podobná a jediná možná pro ohřátí je v mikrovlnce nebo v hrnci s horkou vodou. Přílohy jsou od sebe spořádaně oddělené v jednotlivých vaničkách, jen u jediného vzorku omáčka pronikla i do knedlíkové sekce. Slabinou balení je jednoznačně jeho otevírání, ke kterému až na výjimky hladový strávník potřebuje hrubou sílu, pracovní oděv a mnohdy velkou opatrnost, aby omáčka neskončila tam, kde nemá. Pro starší občany může být otevírání horkého pokrmu s množstvím horké páry až nebezpečné. Kuřecí maso na paprice bylo dokonce uvězněno v obalu slepeném tak, že i když se ho povedlo osvobodit, kusy lepidla skončily v pokrmu nebo do něj minimálně zasahovaly. Naopak pochvala přísluší produktům značky Chef menu za nálepku přímo na obalu, která připomene nutnost perforace. Ostatní firmy tuto informaci poskytují na papírové krabičce a spoléhají na důvtip zákazníka, že si u mikrovlnky vzpomene. Nechat nepropíchnutý obal ohřívat v mikrovlnce doporučovaných až osm minut by nemuselo dopadnout dobře…
Řízek jenom čerstvý
Zlatý, stříbrný a bronzový vzorek jsou chutná jídla, která kvalitou surovin splňují standard a odpovídají pokrmům, které bychom zakoupili ve slušné restauraci. Ne všechny pokrmy se ale typově hodí k tomuto způsobu zpracování. Třeba řízku a bramborové kaši, i když hned po uvaření nemusel být špatný, několikadenní pouť z výrobní linky do mikrovlnky vůbec neprospěla a byla sakra znát, hlavně na mokré strouhance a tekutině vysrážené z kaše. Nutno podotknout, že úplně bezmezně nadšeni jsme nebyli z žádného pokrmu, i vítězná svíčková doplatila na nedostatek koření. Body ovšem získala za poctivost přípravy a velmi dobrou kvalitu masa v množství až nadstandardním (měřeno hospodskými porcemi). Zvláštní bonus za odvahu od nás získávají šunkofleky, které je třeba jen dochutit podle libosti. Ani to však není problém, je totiž docela dost dobře možné, že například pro starší strávníky nebo děti není absence soli nebo koření tak velkým nedostatkem.
Parodie v krabičce
Ovšem pokud milujete buřtguláš nebo guláš, vyhněte se parodiím na ně v krabičce obloukem. V tomto provedení jsou opravdu adepty na vrácení, které si můžete dovolit v restauraci, ale těžko u hotových pokrmů ze supermarketu. Při nákupu buďte velmi opatrní a rozvážní a jděte jen pro prověřených nebo doporučených výrobcích. Na druhou stranu – kdo si přečte na obalu buřtguláše, že obsahuje 17 % salámu ze strojově odděleného masa, a přesto si ho poté koupí a zkonzumuje, nezaslouží si nic jiného než pokrm sníst do poslední odporné kapky.
22.09.2023 | Konkurence, rivalita a z toho vyplývající snaha být co nejlepší a nejúspěšnější na trhu, se nevyhýbá ani pekařům. Objektivní srovnání kvality chleba se tak stalo výzvou pro Svaz pekařů a cukrářů v ČR, který pravidelně pořádá národní soutěž Chléb roku. Do ní se může přihlásit každá pekárna, bez ohledu na to, jestli je členem cechu nebo nikoliv, zda jde o průmyslovou nebo řemeslnou pekárnu. Novinkou letošního ročníku je účast obchodních řetězců, jejichž provozy splňují definici pekárny (Albert, Globus, Tesco). A jak dopadlo klání nejlepších z nejlepších?
07.06.2023 | Při testování ovocných jogurtů se obvykle zaměřujeme na podíl ovocné složky, každý z nás si chce přece užít poctivou ovocnou nálož. Je tu však ještě další kritérium, které by mělo spotřebitele vést k výběru, a to množství laktobacilů a streptokoků v jogurtech. Právě jejich poměr totiž ovlivňuje výslednou chuť.
11.06.2024 | V rámci testu bylo hodnoceno celkem 12 paštik. Přičemž hodnocenými parametry byly senzorická analýza výrobku, nutriční a jakostní parametry jednotlivých výrobků hodnocené pomocí laboratorních rozborů a deklarace složení výrobků uváděná výrobci. Byl také proveden mikrobiální rozbor výrobků. Jak si vedly výrobce zakoupené v běžné tržní síti?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.