04.11.2010 Pavel Pillár
Chutný plod jabloní provází člověka celou známou historií a stal se součástí lidské kultury a symboliky. Utržení jablka se stalo symbolem prvotního hříchu, jeho zdobená napodobenina je nedílnou součástí královských klenotů, právě jablko pak bylo v řecké mytologii předmětem sváru mezi třemi bohyněmi vedoucího k pádu Tróje.
Především se však jedná o vynikající, lehké ovoce, které je navíc neobyčejně zdravé. V Čechách si pak dlouhodobě udržuje pozici nejoblíbenějšího ovocného plodu.
Jablko používají vynalézavé české hospodyně opravdu na sto a jeden způsob. Je výtečné syrové, jako mošt, sušené i v teplé kuchyni. Jeho oblíbenost však paradoxně na konci minulého století přivodila tomuto nejoblíbenějšímu tuzemského ovoci velké problémy. Všudypřítomnost jabloní totiž po revoluci vedla ke značné devalvaci jejich hodnoty, tisíce jabloní v sadech byly vykáceny. V té době navíc na vyhladovělý český trh začaly proudit exotické ovocné plody v čele s banány, kiwi něco citrusy. Časem se však situace začala vracet do normálu a spotřeba jablek se v Čechách pohybuje kolem 25 kg na obyvatele ročně, což je světový nadprůměr.
Ovoce je standardně uváděno jako zdroj potřebných vitamínů, u jablek to pak platí dvojnásobně. Obsahují celou řadu vitaminů, minerálních látek nebo vlákniny, které má moderní člověk obecně nedostatek, Jsou prevencí proti onkologickým onemocněním i nemocím cév, jelikož neobsahují cholesterol. Díky antioxidantům zlepšují paměť a schopnost učit se. V obecném povědomí jsou za nejlepší zdroj vitamínu považovány citrusové plody, ty však bohužel náš organismus spíše ochlazují. Citrusy totiž v přirozeném prostředí tropických a subtropických oblastí dozrávají v době největšího horka a tamní obyvatelé je s oblibou využívají jako ideální osvěžení v parném létě. Zvýšené množství draslíku tomto ovoci způsobuje nadměrné pocení, což je v jižních zemích žádoucí, ale v podzimním Česku nepotřebné. Pokud se totiž hodně potíme, stačí je lehké ofouknutí pro rozjezd pořádné chřipky. V našich podmínkách je proto na podzim mnohem vhodnější jíst jablka, které našemu organismu dodají přesně to, co potřebuje.
Čeští sadaří svádějí o kvalitní jablka pro spotřebitele každoročně velmi tvrdý boj, jejich péče si nezadá s mravenčím úsilím pěstitelů vinné révy. O to více mrzí, že na pultech se stále častěji prosazují zahraniční produkty. Česká jablka kryjí naši spotřebu asi ze 60 % a podíl může v následujících letech dále klesat. Pěstitelé totiž jen těžko konkurují levné produkci z Polska. České jablko je přitom pro tuzemského spotřebitele nejpřirozenější volbou. I zahraniční studie ukazují, že při pěstování jablek v ČR se používá méně chemických látek než v řadě zemí, odkud jablka dovážíme.
Pěstitelé totiž ve velké míře využívají tzv. integrovaným způsob, při jsou chemické vstupy maximálně nahrazovány postupy biologickými. České limity jsou obecně přísnější, než-li evropské, naše jablka mají jednu z nejnižších hodnot reziduí prostředků na ochranu rostlin z celé EU. Nehledě k tomu, že výběrem českých jablek přispíváme k rozvoji sadů, které utváří naši krajinu. A navíc – právě český zemědělec je desítkami let ověřený základní dodavatel potravin na náš stůl, právě na českých produktech vyrostly generace našich předků. A ne nadarmo se říká, že bez využití znalostí z minulosti nemáme ani budoucnost.
22.04.2014 | Jak si vybrat správnou dietu až do domu?
14.07.2014 | Srdce v ohni – cítíte to stejně, nebo jste stále unavení? Tradiční čínská medicína říká, že letní období je v elementu ohně, ke kterému se řadí orgánový okruh srdce a tenkého střeva.
10.03.2014 | Přivolejte jaro doma vypěstovanou řeřichou!
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.