10.03.2014 Ing. Jana Poděbradská
Přivolejte jaro doma vypěstovanou řeřichou!
Chcete-li obohatit jídelníček a zároveň ozdobit byt, pak sáhněte po řeřiše. Má výtečnou chuť, je nabyta zdravím, můžete si ji vypěstovat doma a její poklady sklízet za pouhý týden.
Řeřicha setá pochází ze severní Afriky a západní Asie a již v dobách antiky byla známá po celé Evropě a využívala se nejen jako lék proti kurdějím. Ve svých spisech se o blahodárných účincích řeřichy zmiňuje také Hippokrates. Řeřicha má zelené lístky a vykvétá bílými až červenavými květy. K jídlu jsou určeny především její lístky, které vyrůstají již několik dní po vysetí. Mají štiplavou chuť, která připomíná ředkvičky.
V řeřiše je neuvěřitelná síla zdraví. Lze začít u vitaminu C a pokračovat beta karotenem, vitaminy A, B1, B3, B6, K až k vitaminu E, který zvyšuje plodnost a sexuální energii. V této lahodné bylince lze však nalézt i řadu minerálů jako draslík, sodík, železo, fosfor, jód, hořčík a vápník. Výše zmíněné doplňuje kyselina askorbová, nasycené mastné kyseliny a vláknina. Malé lístečky obsahují hodně chromu, který navozuje pocit nasycení, proto je řeřicha vhodná i při dietě.
Příznivě ovlivňuje trávení a povzbuzuje činnost jater a žlučníku. Je vhodné ji přidávat do tučnějších jídel, jelikož může pomoci pocitům těžkosti po jídle. Pomáhá při chudokrevnosti a odstraňuje pocit únavy. Výborně čistí i krev a zbavuje tělo toxinů. Díky obsahu jodu příznivě podporuje činnost štítné žlázy. Žvýkání syrové řeřichy je doporučováno pro posílení dásní a pomáhá bojovat proti jejich krvácení. Díky bohatému zastoupení draslíku čistí ledviny a krev, proto je doporučována jako součást detoxikačních kůr. Lze ji však použít i jako pleťovou vodu nebo ústní vodu při bolesti zubů. Podle léčitelů by denní dávka pro dospělého člověka neměla být více než jedna polévková lžíce.
Vypěstovat si doma řeřichu zvládne každý a dokonce k tomu není nutná ani zemina. Postačí obyčejná vata, která se rozprostře na talíř či tácek a navlhčí. Když se voda vsákne, rovnoměrně nasypte semínka (doporučuje se poměrně hustě, jelikož rostlinky jsou velmi drobné). Řeřicha pro svůj růst potřebuje dostatek světla.
Za dva dny je již možno vidět na stoncích zárodky lístků. Za pět až šest dnů je možno sklízet. Doporučuje se odstřihnout lístky i s částí stonku nad kořínkem, propláchnout vodou a servírovat. Pokud počkáte, aby rostlinky dosáhly 10 cm, můžete odstřihnout jen vršky, které opět dorostou. Z jednoho zasetí lze sklízet dvakrát až třikrát. Pokud byste chtěli řeřichu pěstovat venku, doporučuje se vysévat od března či dubna, je však nutno si uvědomit, že bude klíčit nejméně deset dní a pomaleji poroste.
Semínka řeřichy můžete zakoupit po celý rok. Neobávejte se vysokých nákladů, za sáček semínek zaplatíte kolem osmi korun. Raději jich ale nekupujte velkou zásobu, jelikož řeřicha velice rychle ztrácí klíčivost, zvláště při nevhodném skladování.
Rostlinky řeřichy vám mohou připomínat chutí ředkvičky, proto se výborně hodí do salátů, pomazánek nebo jimi můžete dochutit vařené brambory či bramborovou kaši. Čím jsou rostliny starší, tím jsou palčivější a výraznější. Řeřichu používejte čerstvou, jelikož vařením se ztrácejí nejen vitaminy, ale i jedinečná chuť. Pokud jí do polévky dáte příliš, pokrm získá nahořklou chuť, proto řeřichu nikdy nevařte, raději polévku řeřichou jen ozdobte.
Podobně si doma lze vypěstovat mnoho jiných bylinek, například bazalku, pažitku, mátu, petrželku, tymián, oregano, majoránku, šalvěj a další. Některé bylinky je lepší koupit už předpěstované jako mátu, majoránku, tymián či šalvěj. Druhy bylinek jako bazalka, pažitka, petržel či libeček si však můžete snadno vypěstovat sami. Vždy je třeba pamatovat na dostatek světla a pravidelné zalévání. Rostlinky by však ve vodě neměly nikdy stát. Je vhodnější je zalévat menším množstvím vody, ale častěji. Doma pěstované bylinky bývají často menší než ty, které vyrostly venku. Rozhodně se ale neobávejte, že by měly méně tělu prospěšných látek.
13.06.2014 | Historie knedlíků je dlouhá, i když ne tak, jak by se mohlo díky jejich neotřesitelné pozici v českých kuchyních zdát.
31.07.2014 | Jste bez energie, stále unavení, trápí vás žaludeční potíže a studené končetiny?
08.04.2014 | Jak si svátky jara užít a přitom se vejít do kalhot?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.