05.09.2013 Redakce
V rámci spuštění nového webu www.zdravasvacina.eu, který je provozován ve spolupráci s ministerstvem zemědělství, Ovocnářskou unií ČR, Zelinářskou unií či Nadačním fondem Albert, mohou rodiče využít služeb nové webové poradny, ve které na zaslané dotazy na téma zdravého stravování dětí odpovídá odborník na dětskou výživu RNDr. Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy. Vybrali jsme pro vás odpovědi na nejzajímavější dotazy.
Konzumace ryb je důležitá zejména díky tukům, které ryby obsahují. Tyto tuky, pokud dítě ryby odmítá, částečně nahradí některé rostlinné oleje, zejména řepkový a lněný, ale přesto budou dítěti i Vám chybět tzv. dlouhořetězcové omega-3 mastné kyseliny DHA a EPa, které je pak vhodné dodat v doplňcích stravy. Vliv mastných kyselin z mořských ryb je velmi široký - od vlivu na hladinu cholesterolu v krvi, přes krevní tlak, až k snižování intenzity alergických reakcí. Dále jsou ryby zdrojem jodu, vitaminu E, a pokud se jedí celé, i vápníku a fosforu.
Není vhodné děti do jídla nutit, zejména pak podmiňovat snězení jídla odměnou jako jsou bonbony či čokolády. Pokud pediatr nemá problém s hmotností holčičky, není nutné dívku přemlouvat a sama mít špatný pocit. Na druhou stranu byste měla zjistit, proč dítě jídlo odmítá, zda to třeba není nevhodným rozmístěním na talíři, nebo tím, že jsou jednotlivé složky už smíchány (v případě např. rizota).
Myslím, že to není rozumná svačinka. Výjimečně, tedy jednou za měsíc, ano, nejlépe na výletě, kde děti mají velké množství pohybu a spotřebují velké množství energie. Častěji nikoliv, protože jde o velmi energetickou pomazánku s vysokým obsahem cukru, který bychom měli ve stravě dětí sledovat a většinou omezovat.
V případě ořechů musíme dávat pozor na riziko vdechnutí, proto není vhodné, aby je konzumovaly děti mladší tří, ale ještě lépe čtyř let. Nejlepší jsou svým složením ořechy vlašské a lískové. Ořechy jsou ve výživě velice důležité, protože jsou zdrojem zdraví prospěšných tuků a rostlinných bílkovin, které by děti měly v menším množství pravidelně konzumovat. Pro děti nejsou vhodné ořechy pražené či solené. Preferujte je v naturální formě.
Vybírejte podle data výroby, podle skladování v obchodě, podle kvality samotného výrobku, v tomto případě bych preferoval kvalitní značku, zavedenou firmu. Některé druhy plísní vidíme okamžitě po otevření pytlíku s ořechy, jiné nikoliv, ale naštěstí u nás velmi dobře funguje dozor nad kvalitou potravin, a tak jsou plísně výjimečné. Příčinou je zejména poškozený obal nebo nevhodné skladování.
Situace není jednoznačná, tepelnou úpravou se ztrácí zejména vitamin C, ale naopak některé vitaminy, jako betakaroten, některá další rostlinná barviva a biologicky prospěšné látky se tepelnou úpravou stávají pro organismus lépe využitelnými. Na příkladu mrkve můžeme demonstrovat, že pokud jíme syrovou mrkev, vstřebáme výrazně méně betakarotenu, než pokud je mrkev tepelně opracovaná. Známý je příklad luštěnin, které pokud nejsou přes noc namočeny ve vodě a následně dostatečně povařeny, jsou velmi těžce stravitelné.
Na druhou stranu není nutné zeleninu dlouho vařit a je vhodné dobu tepelné úpravy pokrmu zkrátit co nejvíce, nebo nevařit zeleninu ve velkém množství vody, protože to spolu s dlouhou dobou vaření snižuje množství biologicky aktivních látek. Je třeba podotknout, že do doporučeného příjmu ovoce a zeleniny se započítává ovoce a zelenina v syrové formě, ale i tepelně upravené (například restované na olivovém oleji). Vůči vysoké teplotě je citlivý především vitamin C, jeho ztráty činí až 80 %. Téměř odolný proti záhřevu je například vitamin B2. Nejnižší ztráty vitaminu C způsobuje mikrovlnný záhřev – asi 15 %. V tlakovém hrnci je ztráta 30 % a při klasickém vaření jsou ztráty vitaminu C vyšší než 60 %.
Děti mají podle výzkumů deficit vitaminu E vinou nedostatečně pestré stravy. Jeho hlavním zdrojem jsou rostlinné oleje (olivový, řepkový, slunečnicový a další), některé margaríny, najdeme ho také v pšeničných klíčcích a ořeších, zejména v lískových. V potravinách živočišného původu je jeho obsah nepatrný, záleží na krmivu zvířat.
Vitamin E je důležitý antioxidant, který nejenže pomáhá organismu odbourávat škodlivé volné radikály a je součástí důležitých metabolických drah, ale spekuluje se o jeho vlivu na rozvoj mozku a schopnost učení.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.