Chřestové recepty, do kterých se nejde nezamilovat
28.05.2021 Jana Čiháková
Začátek chřestové sezóny každoročně závisí na počasí, obecně se ale za její start považuje polovina dubna. Trvá přibližně dva měsíce a tradičně končí svátkem svatého Jana 24. června. Chcete si letošní sezónu chřestu užít s plnou parádou? Pak vyzkoušejte některé z našich receptů.
CHŘEST S OPEČENÝMI MANDLEMI, KAPARY A ČESNEKEM
Přísady
- 0,5 kg tenkého chřestu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/4 šálku loupaných mandlí
- 2 stroužky česneku nakrájeného na tenké plátky
- 2 lžíce kapary
- 1 čajová lžička másla
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
- Ve velké pánvi přiveďte k varu cca 2cm vody. Přidejte chřest a asi 3 minuty vařte do měkka a jasně zelené barvy. Poté sceďte.
- Pánev zahřejte na vysokou teplotu. Přidejte olej a mandle orestujte za stálého míchání asi půl minuty. Přidejte chřest a česnek. Opékejte za častého míchání, dokud česnek a mandle nejsou zlaté a chřest se nezbarví do lehce hněda (asi 4 minuty).
- Přidejte máslo, kapary a dochuťte solí a pepřem.
GRILOVANÝ CHŘEST SE SÁZENÝMI VEJCI
Suroviny
- 0,5 kg zeleného nebo bílého chřestu
- 6 velkých vajec
- ¾ šálku nastrouhaného parmezánu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
- Zapalte gril nebo předehřejte grilovací pánev. V míse smíchejte chřest se lžící olivového oleje, dochuťte solí a pepřem. Chřest grilujte zprudka, dokud není měkký, asi 5 minut. Poté ho udržujte v teple.
- Mezitím na velké nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo. Osmažte vejce, dokud nejsou bílky pevné a žloutky tekuté, asi 5 minut. Osolte a opepřete.
- Na talíř nejprve položte chřest, na něj vejce, posypte sýrem a podávejte.
SALÁT Z CHŘESTU, JAHOD A OŘECHŮ
Suroviny
- 600 g čerstvého chřestu
- 200 g baby špenátu
- 4 šálky čerstvých jahod
- 1 šálek vlašských ořechů
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- ¼ šálku balzamikového octa
- ¼ šálku medu
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička čerstvě mletého černého pepře
Postup
- Chřest vložte do velké pánve. Zalijte jedním šálkem vody tak, aby byl chřest ponořený. Přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Povařte 2 až 3 minuty, dokud chřest jasně nezezelená a nezměkne do stavu „al dente“.
- Poté ihned vložte do misky s ledovou vodou (případně s ledem), prudce zchlaďte, vodu slijte a chřest osušte.
- Chřest vložte do misky, přidejte jahody, baby špenát, vlašské ořechy a jemně promíchejte.
- V malé mističce rozšlehejte olivový olej, balzamikový ocet, med, sůl a pepř. Zálivkou přelijte připravenou směs.
- Před podáváním vychlaďte cca jednu hodinu v ledničce.
CHŘEST CARBONARA
Suroviny
- 100 g slaniny nakrájené na malé kostky
- ½ kg zeleného chřestu, příčně nakrájeného na cca 5 cm kousky
- 2 žloutky, lehce rozšlehané
- 1/2 lžíce másla
- 3 lžíce jemně nastrouhaného parmezánu
- Sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
- Zahřejte velkou pánev na středně vysokou teplotu. Přidejte slaninu a za občasného míchání opékejte 3 až 5 minut dokřupava. Přidejte chřest, 2 lžíce vody a povařte 2-4 minuty, dokud chřest není křehký.
- Sejměte pánev z ohně a ihned do ní přidejte žloutky a máslo. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí.
- Přidejte sýr, dochuťte solí, pepřem a podávejte.
Text Lea Raif, foto shutterstock
Mohlo by vás zajímat
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
10.07.2024 | Toužíte během horkých dní po drinku, který vás osvěží a zároveň nakopne? Inspirujte se u oblíbeného řetězce kaváren CrossCafe s receptem na Espresso Tonic, který je vyhlášený díky dokonalé kombinaci hořkosti, kyselosti a sladkosti. Kavárny CrossCafe navíc nabízejí také variantu s grepem - Grepresso, které se u zákazníků těší čím dál větší oblibě.
27.07.2024 | Na rozdíl od komerčně vyráběných verzí, které často obsahují přidané cukry a umělá aditiva, vám domácí příprava umožní plně kontrolovat kvalitu ingrediencí. Připravte si vlastní vanilkovou zmrzlinu s karamelovými kousky, jahodovou s čerstvou mátou, nebo čokoládovou se směsí oříšků a kousků čokolády.
Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.