05.09.2022 Jana Čiháková
Moravská a česká vína jsou díky specifickým půdním a klimatickým podmínkám a originálním přístupům našich vinařů ve vinařském světě samostatnou kategorií. A jako taková jak na národní, tak na mezinárodní úrovni potřebují naprosto profesionální prezentaci. To byl také hlavní důvod, proč v rámci Národního vinařské centra vznikla pozice národního sommeliera, na kterou v těchto dnech nastupuje přední česká sommelierka Klára Kollárová.
Hlavním úkolem národního sommeliera, tedy Kláry Kollárové bude především práce s vinaři a degustátory, ale i s odbornou a širokou veřejností. Bude se podílet na vinařském vzdělávání na všech úrovních odbornosti, chystá se série workshopů a srovnávacích degustací, bude hodnotit a diskutovat naše vína, ale také bude vinařům pomáhat s přesahem do obchodního prostředí, s kterým má bohaté zkušenosti. Ve světě vína se pohybuje přes 20 let, během kterých prošla nejrůznějšími pozicemi jak týkajícími se přímo sommelierství a degustací, tak manažerskými a obchodními. V prezentaci vína a komunikaci s veřejností ji bude nepochybně oporou i vystudovaná Fakulta humanitních studií a kulturologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.
„Jako národní sommelier chci především pracovat na pozdvižení všeobecné úrovně vnímání vína a kultury vína v České republice. Ale ne nudně profesorsky a jednosměrně, ale srozumitelně a v dialogu, a to jak vůči vinařům, degustátorům, sommelierům, tak hlavně vůči široké veřejnosti. Lidé by měli být o moravských vínech ještě informovanější a naše vína by je měla bavit, čímž také přirozeně porostou jejich nároky na kvalitu konzumovaných vín. V jednoduchosti, aby věděli, co pijí a hlavně proč to pijí, co výjimečného mohou v každé láhvi našeho vína najít,“ sdělila Klára Kollárová a dodala: „a tuto vysokou kvalitu pak chceme důstojně prezentovat také světové odborné veřejnosti, a získat tak pro Moravu a Čechy v povědomí zahraničních zákazníků alespoň malou pozici mezi vinařskými zeměmi světa. Zahraniční milovníky vína chceme také přilákat do České republiky a jejich návštěvu zúročit nejen ve vínech a dalších službách, které zde budou využívat, ale také v rovině šíření dobrého jména našeho vinařství ve svých domovských zemích.“
Klára Kollárová (45) je přední česká sommelierka, která proměnila zájem o víno a vinařství ve svou životní práci. Vystudovala Fakultu humanitních studií a kulturologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Ještě při studiu vysoké školy se ale začala postupně vzdělávat v oboru vína a vinařství, v čemž ale pokračuje v podstatě neustále. Je např. držitelkou titulu Fine and Rare Wine Specialist a úspěšně zakončila studium na WSET Diploma in Wine and Spirits. Do roku 2022 byla hlavní sommelierkou a spolumajitelkou vinných barů Vinograf. Dlouhodobě působila v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise. Od roku 2021 vytváří výběr a doporučení především moravských vín pro privátní značku „Sommelier Collection“ obchodního řetězce Albert. V minulosti se také podílela na propagaci moravských a českých vín ve spolupráci s Vinařským fondem, pro který vystupovala jako průvodkyně světem vína v edukativních videích.
Více na webu www.vinarskecentrum.cz
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.