08.04.2013 Ing. Olga Hudcová
Přechod zimy do jara nahrává všemožným bacilům a zdravotním neduhům. Účinnou ochranou je proto posilování imunitního systému, ideálně přirozenou cestou. Už jste slyšeli o sibiřském zázraku jménem rakytník řešetlákový, nebo jste měli tu čest jej vyzkoušet? Pokud s tímto oranžovým pokladem stále váháte, je možné, že po přečtení následujících řádků si tyto bobulky získají čestné místo ve vaší kuchyni či lékárničce.
Rakytník řešetlákový je jednou z nejstarších léčivých bylin, která byla používaná starodávnými národy při léčbě nejrůznějších nemocí. Jedná se o trnitý dvojdomý rozvětvený keř nebo menší strom dorůstající 2 až 4 metrů. Původně se vyskytoval v Číně, Mongolsku, Nepálu, Indii a na Sibiři. V současné době je rozšířen po cele Evropě, výjimkou není ani Česká republika.
Rakytník kvete brzy zjara nevýraznými květy. Plody jsou malé peckovice okrouhlého až vejcovitého tvaru žluté, oranžové až červené barvy, větvičky jsou těmito bobulkami poseté tak zhusta, že to vypadá, jako by je oblepovaly. Bobulky jsou šťavnaté, rozmanité chuti - podle odrůdy bývá sladká, kyselá, někdy až nahořklá. Plody dozrávají od léta do konce podzimu, neopadávají, a proto je možné sběr uskutečnit i během zimy, avšak za cenu ztráty jinak příjemné chuti.
Plody rakytníku se konzumují čerstvé, nebo se z nich připravují různé výrobky. Bobule rakytníku se vyznačují vysokým obsahem vitaminu C (100-400 mg/100g), doporučená denní dávka tohoto vitamínu je přibližně 70-90 mg/den, přičemž některé prameny uvádějí, že toto množství může být pokryto snědením pouhé jedné bobulky. Rakytník je dále bohatý navitaminy B1 a B2, K a E a kyselinu listovou. Obsah karotenů je nejvyšší ve zralých červených odrůdách, zajímavostí je, žemrazením se jejich obsah nesnižuje. Další informací je, že 100 g plodů obsahuje přibližně 24-45 mg flavonoidů. Z organických kyselin je nejvíc zastoupená kyselina jablečná a z dalších látek v rakytníku najdeme například polynenasycené mastné kyseliny, katechiny, pektiny a třísloviny.
Z plodů rakytníku se vyrábí šťávy, džemy, sirupy, čaje, ale také různé alkoholické nápoje (likér, víno), bonbony, želé, lízátka. Bobule můžeme zpracovat sami doma nebo si je zakoupit v lékárnách či v prodejnách zdravé výživy. Zralé plody je vhodné zamrazit, tímto krokem uchováme co nejvíce vitaminů a ostatních zdraví prospěšných látek. Tepelné zpracování je dalším způsobem zpracování, ale zde musíme počítat s jistou ztrátou některých blahodárných složek.
Výborným tipem je výrobek rakytník do jogurtu slazený fruktózou a další inspirací je rakytníkový olej, který je také velmi ceněný. Olej se nejčastěji získává ze sušených plodů pomocí extrakce, je určen jednak ke konzumaci, jednak se přidává do kosmetických pečujících výrobků určených pro regeneraci pleti. Na našem trhu v současné době existuje široká škála kosmetických výrobků s obsahem rakytníku, např. pleťové mléko s rakytníkem, rakytníková mast, rakytníkový balzám, jelení lůj s jeho obsahem atd.
Zajímají-li vás vedlejší účinky, dobrou zprávou je, že žádné vedlejší účinky po požití/použití rakytníku zatím nebyly prokázány, ale i zde platí staré známé: „Všeho s mírou“.
08.08.2014 | Herce, režiséra, autora Romana známe především jako doktora Lišku ze seriálů Rodinná pouta a Velmi křehké vztahy. Jaký je ale v kuchyni?
24.06.2014 | „Dneska už se nedá koupit dobrý chleba.“ „Bílé pečivo je nevhodné a nezdravé.“ „Chléb je dnes nesmyslně vylepšován chemickými přípravky.“ Pravda nebo mýty?
05.06.2014 | Stojí na pomezí mezi ovocem a zeleninou, její části jsou jedovaté, ale přesto patří mezi nejchutnější jarní plodiny.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.