01.02.2013 Ing. Jana Poděbradská
Quinoa v jazyce Inků znamená „matka zrno“. U nás ji zatím moc neznáme, ale čím je pro nás v Čechách pšenice, tím je v Jižní Americe quinoa. Je považována za velice výživnou potravinu, hlavně díky vyváženému podílu aminokyselin a vysokému obsahu bílkovin, vitamínů a minerálů. Právě proto ji i NASA zařadila do výzkumného programu jako vhodnou potravinu na dlouhé vesmírné lety.
Jde o semena rostliny Chenopodium quinoa, kterou po česku nazýváme merlík čilský. Její drobná kulovitá zrna nám mohou připomínat jáhly nebo kuskus. Na první pohled bychom ji nejspíše zařadili do obilovin. Přesto, že ji můžeme používat podobně jako mnohé obiloviny, tak mezi ty pravé obiloviny nepatří. Náleží do skupiny pseudoobilovin, kam patří např. i pohanka. Výhodou pseudoobilovin je to, že neobsahují lepek a jsou proto vhodné pro ty, kteří trpí celiakií. Oproti běžným obilovinám je ale z hlediska výživy i hodnotnější.
Tato nenáročná a odolná vysokohorská plodina pochází z pohoří And v Bolívii, Peru a Chile, kde ji již před 5000 roky znali Inkové. Do Evropy docestovala v 19. století. V současnosti jsou největšími pěstiteli Peru a Bolívie.
Merlík čilský je jednoletá bylina, která dorůstá výšky až 2 metrů. Barva listů je velmi proměnlivá, zaleží na stáří rostliny. Listy mladé rostliny jsou zelené, dozráváním se však mění na žluté, červené až fialové.
Semeno je oblé z dvoustran zploštěné a může být velké až cca 2,6 mm. Barva bývá černá, hnědá, fialová, červená, oranžová nebo žlutá. Barva závisí na pryskyřičném povlaku s hořkými saponiny.Ty se musí před konzumaci odstranit buď mechanicky (obroušením) nebo chemicky (máčením), aby ztratily hořkost. Barva semen je pak bílá.
Může se pyšnit vysokým obsahem bílkovin (od 12 do 22 %). Díky vysokému zastoupení esenciálních aminokyselin se quinoa podobá sóje. Má však vyšší obsah lysinu, methioninu, hystidinu, cysteinu a treoninu. Z mastných kyselin obsahuje nejvíce linolovou a olejovou. Najdeme v ní však i řadou vitaminů např. thiamin, riboflavin, kyselina listová, beta- karoten, tokoferol i vitamin C.
Obsahuje i spoustu minerálních látek: fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, draslík, měď, mangan, síru. Mimo jiné má i velký obsah vlákniny. Obsah hodnotných látek však vždy záleží na kvalitě půdy a způsobu obhospodařování, nejen proto se doporučuje kupovat quinou v biokvalitě.
Quinoa není nijak zvlášť náročná na přípravu. Připravit ji můžeme podobně jako ryži: 2 šálky vody na 1 šálek quinoy a vaříme po dobu 14 - 18 minut. Když ji správně připravíme, měla by být jemná a nadýchaná s lehce oříškovou chutí. Můžeme ji však dochutit dle své fantazie naslano i nasladko.
Na trhu dnes najdeme i mouku z merlíku nebo můžeme zkusit i olej, který je díky významnému množství antioxidantů velmi stabilní a kvalitní. Quinoa se dokonce uplatňuje i v pivovarnictví, u nás zkoušeli vařit pivo s přídavkem quinoy v Karlíně.
22.12.2014 | Je lepší kapr bez šupin nebo se šupinami? Pro má být kapr pružný? Jak vybrat kapra z kádě a čeho si při tradičním vánočním nákupu ryby všímat?
18.08.2014 | Chození na pivo je důležité pro udržování sociálních vazeb, tvrdí muži. Co na to ženy?
31.07.2014 | Jste bez energie, stále unavení, trápí vás žaludeční potíže a studené končetiny?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.