recepty  

Čočka s jarním lupením

Čočka s jarním lupením

15.05.2015 Jana Vlková

Mám ráda úplně všechny luštěniny. A ještě raději na studeno. Nikdy je nezahušťuji moukou a nejraději vytvářím rozličné saláty. Přidaná zelenina, a to jak čerstvá, tak nakládaná, je pokaždé jiná. Málokdy udělám dva stejné, přesto jsou si vždycky přinejmenším vzdáleně podobné. Myslím, že tajemství lahodnosti mých luštěninových výtvorů spočívá v tom, že nešetřím olejem ani kořením.

Pro 4 osoby: 200 g vařené červené čočky 200 g směsi bylin (třeba šťovíku, bršlice kozí nohy, kerblíku, kozlíčku polníčku), 40 ml vinného octa, 100 ml olivového oleje, 1 lžička mletého římského kmínu, ½ lžičky dijonské hořčice, sůl

Postup:

Čočku uvařte do měkka.Červená čočka je loupaná, proto se nemusí namáčet a stačí jí 10 minut varu. Uvařenou čočku slijte přes cedník a odložte do misky, než připravíte zálivku. Ocet smíchejte s hořčicí, kořením a solí, přilijte olej a metličkou vyšlehejte hladkou zálivku. Nalijte na ještě teplou čočku a opatrně promíchejte. Snažte se, aby se vám čočka nerozpadala pod rukama nebo čímkoliv jiným, čím mícháte salát. Nechte vychladnout, než budete přidávat zelené byliny. Býlí dobře omyjte a nasekejte na větší kousky. Šetrně promíchejte s vychladlou čočkou. Čerstvé křehké byliny by neměly přijít do teplé čočky, aby nezavadly a zůstaly svěží. Po libosti dozdobte sedmikráskami, květy jabloní, snítkami pampelišek. Podávejte s uzeným masem, sázeným vejcem nebo jen tak jako veganskou přesnídávku.

 

Recept je převzat z Květinová kuchařka - jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení

od Jany Vlkové, vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz

Kniha vám poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů, zajímavé informace i tipy a recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.

kniha

Foto receptů: David Turecký

Doporučená MOC: 599 Kč, k dostání na www.smartpress.cz za 499 Kč


Mohlo by vás zajímat

Králík na řebříčku

18.05.2015 | S jakým kvítím to králíkovi sluší v létě? Nahořklá chuť řebříčku okouzlí dospělé strávníky, ale pokud chcete králíka servírovat dětem, upravte poměr řebříčku a medu ve prospěch medu. Inspirací jsou svahy Středozemí, kde se dá každé býlí použít jako koření. Pečené maso lze jíst i studené.

HUSA NA MARTINA JAKO NUTNOST: S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.