13.03.2023 Jana Čiháková
Určitě souhlasíte, že skvělé jídlo má být připravené s láskou. Zejména pak, když ho chystáme pro naše blízké. Už dávno však neplatí, že byste kvůli výborným pochoutkám měli strávit hodiny v kuchyni. S hranolky a chutnými nápady na rodinné recepty strávíte v kuchyni minimum času a zároveň se budou na vaše kulinářské umění pět ódy!
McCain x Barbora Říhová – Rebarbora’s kitchen
Nugetky:
Jogurtový dip:
TIP: kečup můžete nahradit bylinkami, například pažitkou
Postup:
Na pečení Smiles předehřejte troubu na 200 °C.
Nejprve si připravte těstíčko. V mléce rozšlehejte vejce, potom přidejte mouku smíchanou s paprikou, přidejte špetku soli a pepře podle chuti a vytvořte hustější těstíčko.
Smiles naskládejte v jedné vrstvě na plech a vložte do vyhřáté trouby. Pečte podle návodu na obalu.
Kuřecí kousky osolte, případně okořeňte a namáčejte v těstíčku. Ihned smažte na rozpáleném tuku, ideálně na ghí. Po usmažení nugetky uložte na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk.
Na přípravu dipu smíchejte jogurt s kečupem, špetkou soli a pepře a podle chuti i s prolisovaným nebo pečeným česnekem.
Nugetky podávejte s dozlatova pečenými Smiles, zeleninovým salátem a dipem.
McCain x Svatava Coolinářka Vašková
Karbanátky:
Avokádový dip:
Postup:
Předehřejte troubu na teplotu uvedenou na obalu Smiles. Smiles naskládejte na plech a dejte péct.
Bílé pečivo nakrájejte na kostky a zalijte mlékem. Filet ryby bez kůže namelte nebo rozmixujte. Mleté rybí maso přidejte k pečivu s mlékem, vsypte nasekanou jarní cibulku, trošku nastrouhané citronové kůry, sůl a čerstvě mletý pepř (v případě malých dětí můžete vynechat). Vše dobře promíchejte, nejlépe rukama.
Ze směsi vytvořte karbanátky, které z obou stran opečte na mřížce grilu nebo grilovací pánvi.
Z avokáda, limetkové šťávy, soli a cherry rajčátek připravte rozmixováním jednoduchý avokádový dip.
Karbanátky servírujte s McCain Smiles, připravenými v troubě podle návodu na obalu a avokádovým dipem.
McCain x Barbora Říhová – Rebarbora’s kitchen
Omáčka:
Postup:
Maso namelte, případně „naškrábejte“ nožem. Kapary i okurky nakrájejte nadrobno, stejně tak i šalotku a petrželovou nať, a všechno přidejte k masu. Pokapejte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem, a nakonec vmíchejte hoblinky parmezánu.
Na přípravu omáčky smíchejte všechny ingredience dohromady. 1–2 lžíce hotové omáčky vmíchejte do tataráku, vložte ho do chladničky a nechte uležet. Zbytek omáčky nechte jako dip na namáčení.
Mezitím, co se tatarák chladí, připravte v troubě přílohu. Brambory Golden Wedges Original rozložte v jedné vrstvě na plech a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte do zlatova 18–20 minut podle návodu na obalu.
Z nachystané zeleniny připravte salátek.
Belgický tatarák podávejte s čerstvě upečenými brambory Golden Wedges Original, pikantní omáčkou a zeleninovým salátem.
McCain x Svatava Coolinářka Vašková
Postup:
Do velkého hrnce dejte restovat na kostičky nakrájenou slaninu. Když začne pouštět tuk, přidejte kostky osoleného masa, a to restujte ze všech stran, aby se zatáhlo. Potom slaninu i maso z hrnce vyndejte a na vypečeném tuku opečte cibuli, kostky mrkve a petržele. Společně všechno restujte dozlatova.
Do hrnce k zelenině vraťte maso a slaninu, přidejte všechno koření, bylinky a celé stroužky česneku, rajčatový protlak, čerstvě namletý pepř dle chuti a všechno zalijte červeným vínem. Přilijte trochu vařící vody nebo hovězího vývaru tak, aby byl obsah hrnce pod hladinou. Všechno vařte asi hodinu v tlakovém hrnci.
20 minut před tím, než bude maso uvařené, upečte v troubě McCain brambory Golden Wedges Original podle návodu na obalu.
Když je maso měkké, vyberte z omáčky stonky bylinek a kuličky koření, případně dosolte podle chuti.
Podávejte s upečenými brambory Golden Wedges Original a nakládanými brusinkami.
McCain x Barbora Říhová – Rebarbora’s kitchen
Postup:
Troubu rozehřejte na 200 °C.
Hermelín podélně rozkrojte a zlehka potřete obě jeho poloviny medem (medu nedávejte moc, vytékal by a připaloval by se). Na jednu polovinu hermelínu položte tenké plátky hrušky, posypte ořechy, nakonec vše přikryjte ještě dvěma plátky sušené šunky a přiklopte druhou polovinou hermelínu. Opakujte u ostatních sýrů.
Hermelíny zvenku slabě potřete olejem a zabalte jednotlivě do alobalu.
Hranolky vysypte na plech a rozložte je v jedné vrstvě, ať se nepřekrývají.
Spodní rošt v troubě nechte volný pro pekáček s hermelíny, na vyšší příčku dejte plech s hranolky a pečte podle návodu na obalu. Na posledních deset minut vložte do trouby i hermelíny.
Hermelíny můžete též snadno připravit na stolním grilu (případně v sendvičovači), zatímco se budou hranolky péct v troubě.
Hermelíny na talíři ještě pokapejte tekutým medem a podávejte s hranolky ihned po upečení.
McCain x Svatava Coolinářka Vašková
Postup:
Do malých zapékacích misek (na jednu porci) vlijte rajčatovou passatu (do každé cca 100 ml), osolte, opepřete a posypte oreganem. Pečením se později vytvoří chutná omáčka.
V cedníku proudem vroucí vody spařte špenát společně s nasekaným stroužkem česneku. Zavadlý špenát nechte zcela vychladnout, vymačkejte z něj vodu a nasekejte na kousky.
Ricottu dejte do misky, přidejte nasekaný špenát s česnekem, žloutek, muškátový oříšek a všechno smíchejte a osolte.
Kuřecí prsa z obou stran osolte a opepřete. Na ghí maso zprudka opečte z obou stran, aby se zatáhlo, ale uvnitř zůstalo syrové. Takto připravené ho položte do zapékacích misek na rajčatovou vrstvu.
Nyní na maso naložte ricottovou směs – na každé prso přibližně jednu lžíci. Zapékací misku s takto připraveným masem a rajčatovou směsí dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 20-30 minut. Společně s masem dejte do trouby péct i hranolky 1.2.3 Fries Crinkle.
Upečené maso a hranolky servírujte společně.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.