DEJTE SI POZOR: LETNÍ PROHŘEŠKY VÝROBCŮ A PRODEJCŮ

DEJTE SI POZOR: LETNÍ PROHŘEŠKY VÝROBCŮ A PRODEJCŮ

24.08.2023 Jana Čiháková

Zatímco většina z nás se oddává alespoň částečně letnímu odpočinku, inspektoři a hygienici rozhodně neusnuli na vavřínech. Zavírali podniky, ukládali pokuty za falšování i klamání spotřebitelů a stahovali z prodeje „dobrůtky“ se salmonelou…

Jen co začalo léto, přišlo velké zklamání. Podle šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekce se totiž čeští spotřebitelé ani přes četné kontroly a vysoké finanční postihy, nemohou automaticky spolehnout na poctivost dodávaného zboží.

PROSECCO? JEDINĚ Z LÁHVE

V některých barech, a dokonce i specializovaných vinotékách, si provozovatelé hlavu evidentně nelámou a svým zákazníkům nabízí levnější náhražky oblíbeného prosecca. To přitom získává svůj punc kvality díky Chráněnému označení původu a způsobu výroby a uchovávání, která se od levnějších šumivých vín diametrálně liší. Tento fakt se též nesporně propisuje v charakteru vína.

Ceny opravdového prosecca jsou proto, na rozdíl od jiných šumivých vín, označených pouze jako frizzante, o něco vyšší. Zákazník si totiž připlácí za šlechtěnou odrůdu Glera, která navíc musí pocházet jen z určitých proveniencí – jde o Belluno, Gorizii, Padovu, Pordenone, Treviso, Terst, Benátky a Vicenzu. V těchto italských provinciích se musí víno nejen vyrobit, ale i stáčet, a to výhradně do skleněných láhví, což je mimo jiné ukotveno i v apelačním zákoně. Teprve v těch totiž vína dozrávají a je též zamezeno rychlé oxidaci. Díky tomu pak finální výrobek vyniká jedinečným perlením a je v něm rozpoznatelná metoda Charmat, která vyjadřuje proces druhotného kvašení tichého vína v uzavřeném tlakovém nerezovém tanku.  Díky tomu jsou prosecca lehká, jemná a svěží, často s dozvuky po citrusových plodech – zvlášť při delším zrání na kalech.   

V restauraci, kde ctí „prosecco kulturu“, by vám měli nápoj nalévat výhradně z láhve, dokonce – pokud možno – přímo před vámi, a to i v případě, že jde o prosecco rozlévané. Láhev byste si měli mít možnost prohlédnout. Pakliže na ní objevíte označení DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), můžete si být jisti, že před vámi přistála opravdu vytříbená kvalita – jde totiž o nejvyšší apelační stupeň italských vín. 

Prosecco do džbánku je s ohledem na výše uvedené téměř nemyslitelné dostat. Stejně tak by vinárny neměly nabízet prosecco stáčené do plastových láhví. Nápoje, které se dodávají v sudech nebo tancích, nikdy nemohou dosáhnout patřičné kvality… „Jakýkoli provozovatel nabízející k prodeji víno pod chráněným názvem „Prosecco“ (popř. jiným, podobným názvem připomínajícím výraz „Prosecco“), které však ve skutečnosti pochází z jiných než výše uvedených oblastí, nebo dokonce z jiného státu, nebo by bylo stáčeno / čepováno / rozléváno z jiných obalů než ze skleněných lahví (například z KEG sudů), dopustil by se zneužití CHOP „Prosecco“. Takový přestupek je z pohledu zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství, chápán jako falšování předmětného produktu, za které jsou provozovatelům ukládány sankce,“ vysvětluje za inspekci Pavel Kopřiva.

VÍNO ANO, ALE OVĚŘENÉ

Není to ale jen prosecco… V tržní síti byly již během června zajištěny čtyři šarže bílého vína, u nichž laboratorní rozbor v akreditované laboratoři SZPI v Brně potvrdil falšování nepovoleným přídavkem syntetického aroma. Umělá aromata se sice legálně prodávají a do mnohých potravin je možné je přidávat, ale přidávání do vína je rozhodně proti předpisům. „Aromatické složky do vína přirozeně vstupují z hroznů a další se dotváří během fermentace a procesu zrání. Přidání umělých aromat náleží k nepovoleným postupům při výrobě,“ sdělil Kopřiva.

Už někdy v roce 2017 byla do běžné praxe, která pomáhá odhalovat nepoctivé výrobce, zařazena nová metoda, která definuje takzvané gama-laktony metodou chirální plynové chromatografie s hmotnostní detekcí (tj. metoda využívající k oddělení složek směsi - plynový chromatograf a k jejich následné analýze hmotnosti). Právě moderní metoda, na kterou mají mandát brněnské laboratoře, se stala osudnou pro výrobek Viña Mercedes, Chardonnay od výrobce Bodegas ze Španělska.

Samozřejmě nejde u vín o ojedinělý případ, podle zprávy SZPI bylo k shrnutí falšování vydána zpráva přímo inspektory, kteří absolvovali více než tři a půl tisíce kontrol, které souvisely s vínem a jeho uváděním na trh. V 712 případech zjistili pochybení, pětinu kontrol pak označili jako nevyhovující. „Nejpočetnější zjištění bylo v senzoricky nevyhovujících parametrech. Nejčastěji byly zjištěny choroby a vady jako například oxidáza, nežádoucí těkavé látky – octovatění vína, vada po oxidu siřičitém a jiné,“ popisuje SZPI.

Při koupi vína lze tak doporučit investovat do vín, která jsou oceněná, navíc vyráběná v našem remízku. Zároveň tak můžete podpořit obor, který bojuje proti těžkostem dnešní doby. Naše vína vyhrávají soutěže po celém světě, o čemž svědčí například výsledky 17. ročníku Oenoforum – Czech International Wine Competition. Nejlepším mladým vínem se stal moravský Sauvignon, bílým vínem Ryzlink vlašský a k tomu moravská a česká vína přidala ještě 6 vítězů kategorií (více www.oenoforum.cz). Jen krátce předtím moravská vína okouzlila v New Yorku, s výsledkem třináct platinových medailí a 153 medailí z dalších cenných kovů, 119 medailí si pak čeští vinaři přivezli z Londýna.

ZMRZLINU V OLOMOUCI? RADĚJI NE

Ani zmrzlina se neobešla bez záznamu. Hned na začátku léta varovala krajská hygienická stanice v Olomouci o nepříliš uspokojivých výsledcích kontrol. Polovinu kontrolovaných vzorků totiž museli hygienici označit za nebezpečné. Problémy se přitom týkaly přítomnosti nežádoucích bakterií rodu Enterobacteriaceae. „Svědčí to o nedostatečné hygieně výrobního procesu, zejména o nedostatečné sanitaci zařízení na výrobu zmrzliny,“ sdělili ČTK pracovníci krajské hygienické stanice v Olomouci. 

Nechvalná je i bilance prohřešků z posledních rozsáhlých kontrol SZPI. Inspektoři SZPI se shodli, že se počet problémů meziročně zvyšuje. Podle poslední zprávy z roku 2021 inspektoři laboratorně hodnotili 109 vzorků točených a kopečkových zmrzlin a 61 z nich (56 %) nesplnilo hygienické limity. „Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae. Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze považovat nedodržení hygieny výroby, nedostatečnou sanitaci zařízení a nedodržení výrobního postupu při přípravě zmrzliny. Roli může hrát i nedostatečné proškolení personálu. Jednou z charakteristických příčin problémů u točených zmrzlin je nežádoucí praxe, kdy provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vrací zpět do stroje, čímž může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět. Mezi nevyhovujícími vzorky převažuje vanilková zmrzlina, což lze přičíst rozšířenosti této příchutě,“ uvedl Pavel Kopřiva. Doplnil však, že: „podíl nevyhovujících vzorků nelze zevšeobecnit pro celý trh, protože SZPI vybírá vzorky k odběru dle analýzy rizika a častěji prověřuje provozovny, kde očekává problém. I bezproblémoví provozovatelé jsou však pravidelně kontrolováni, byť s nižší frekvencí.“

V tomto ohledu lze doporučit zaměřit se na provozovny s velkou návštěvností, kde se předpokládá vysoký odbyt, případně volit jiné než smetanové příchutě – například ovocné sorbety, kde bývá nízká míra problémovosti.

MARINÁDU RADĚJI DOMÁCÍ

Salmonela pak neúřadovala jen ve zmrzlinách, ale i v mase. SZPI nařídila stáhnout z prodeje vepřovou marinovanou krkovici na gril, která obsahovala bakterie. Problém se týkal výrobku VEPŘOVÁ MARINOVANÁ KRKOVICE GURMÁN STEAK, který naši inspektoři úředně odebrali v maloobchodní prodejně potravin Albert (Krušnohorská 337/2, Ústí nad Labem – Severní Terasa). Laboratorní rozbor v akreditované laboratoři SZPI v potravině potvrdil přítomnost patogenní bakterie Salmonella Typhimurium, což je v rozporu s příslušným právním předpisem.

SZPI téhož měsíce vydala varování i před mletým masem. To bylo sice v pořádku, nicméně se v akreditované laboratoři potvrdilo, že výrobky obsahovaly méně masa než množství, za které si zákazník platí. Šlo o výrobky Řezníkova čerstvá porce MLETÉ MASO MIX 100%, Vocílka Mělněné maso Vepřové a hovězí a Výrobek z mletého masa mix, Albertovo Kvalitní vepřové & hovězí, 400 g.

Nižší podíl masa ani bakterie nemá zákazník možnost odhalit svépomocí, může se však zaměřit na výrobky, které jsou dlouhodobě bezproblémové – často jde o ty, které nesou označení Vyrobeno podle České cechovní normy, kde lze kromě senzorické kvality očekávat i splnění přísnějších standardů.


Mohlo by vás zajímat

Sapa nezklamala! Inspekce tu odhalila 170 kg nevyhovujících potravin a nelegální výrobnu masa

18.08.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) spolu s policií zajistili v pražské tržnici Sapa 170 kilogramů nevyhovujících potravin a objevili nelegální výrobnu mletého masa. Provozovateli chyběly doklady o původu potravin a obaly od masa byly porušené. SVS o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.