27.09.2023 | Hygienici při letošních kontrolách zdravotní nezávadnosti zmrzlin ve Zlínském kraji zjistili, že 17 z 20 odebraných vzorků bylo nevyhovujících co do počtu bakterií z čeledi Enterobacteriaceae. Nadlimitní množství těchto bakterií svědčí o nedostatečném nebo nesprávném zajištění osobní a provozní hygieny při výrobním procesu zmrzliny, řekla dnes ČTK zástupkyně Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Vendula Ševčíková.
24.08.2023 | Zatímco většina z nás se oddává alespoň částečně letnímu odpočinku, inspektoři a hygienici rozhodně neusnuli na vavřínech. Zavírali podniky, ukládali pokuty za falšování i klamání spotřebitelů a stahovali z prodeje „dobrůtky“ se salmonelou…
14.08.2023 | Loni se v Evropské unii vyrobilo 3,2 miliardy litrů zmrzliny, což je o pět procent více než v předchozím roce. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnil unijní statistický úřad Eurostat. Největším výrobcem zmrzliny bylo Německo, které vyrobilo 620 milionů litrů tohoto mraženého výrobku, následované Francií (591 milionů litrů) a Itálií (571 milionů litrů).
10.07.2023 | Češi mají podle výrobců v oblibě tradiční příchutě zmrzlin, jako jsou vanilka, čokoláda nebo ovocné zmrzliny, oblíbené jsou i zmrzliny a nanuky s tvarohem. Například Míša, který nyní patří do portfolia společnosti Unilever, se vyrábí přes 60 let se stejnou recepturou. ČTK to řekla vedoucí divize zmrzlin společnosti Eva Kadlecová.
04.07.2023 | Bezmála polovina v červnu kontrolovaných vzorků zmrzliny v Olomouckém kraji nevyhověla požadovaným hygienickým limitům, které se týkají přítomnosti nežádoucích bakterií rodu Enterobacteriaceae. "Svědčí to o nedostatečné hygieně výrobního procesu, zejména o nedostatečné sanitaci zařízení na výrobu zmrzliny," sdělili dnes ČTK pracovníci krajské hygienické stanice v Olomouci.
06.09.2022 | Zvykli jsme si, že si všechno přineseme z obchodu. Nyní, na počátku možná největšího zdražování potravin v historii, se už ale vyplatí přemýšlet, zda není lepší si některé věci připravit doma. Ačkoli se to nezdá, finanční úspora dosahuje často i 80 procent.
17.08.2022 | Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) letos odhalily mimořádně vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů. V období do 15. srpna nevyhovělo 56 procent vzorků zmrzlin a 75 procent vzorků ledů do nápojů, výsledky kontrol jsou tak nejhorší za posledních šest let.
11.08.2022 | Hygienici v Jihomoravském kraji zjistili v 18 z 35 kontrolovaných provozoven nevyhovující zmrzlinu. Laboratorní testy u většiny z nich zjistily bakterie způsobené nedostatečnou hygienou stroje nebo obsluhy. Hygienici navrhli sankce za 70 000 korun.
01.08.2022 | Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě. Vyplývá to z ankety mezi výrobci zmrzliny.
19.08.2021 | Průběžné výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letošní sezóně ukazují, že řada provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Významná část odebraných vzorků nesplnila požadavky právních předpisů zejména v oblasti limitů pro přítomnost bakterií a takové potraviny představují riziko pro zdraví spotřebitele.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.