ZMRZKA JAKO RISK? ZÁVAŽNÁ POCHYBENÍ NA MORAVĚ!

ZMRZKA JAKO RISK? ZÁVAŽNÁ POCHYBENÍ NA MORAVĚ!

11.08.2022 Jana Čiháková

Hygienici v Jihomoravském kraji zjistili v 18 z 35 kontrolovaných provozoven nevyhovující zmrzlinu. Laboratorní testy u většiny z nich zjistily bakterie způsobené nedostatečnou hygienou stroje nebo obsluhy. Hygienici navrhli sankce za 70 000 korun.

Hygienici provedli 35 kontrol v květnu a červnu. "Odebrali jsme 35 vzorků, z nichž 18 bylo nevyhovujících. Provozovatelům s nevyhovujícími vzorky jsme nařídili provést sanitaci výrobního stroje včetně prostor, kde zmrzlinu připravují," uvedl ředitel odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání jihomoravské hygienické stanice Milan Šles.

U 14 z 18 nevyhovujících vzorků laboratorní vyšetření potvrdilo přítomnost bakterií z čeledi Enterobacteriaceae, které poukazují na nedostatečnou provozní a osobní hygienu. "Tím je myšlena zejména nedostatečná očista zmrzlinového stroje, pracovních ploch, provozního náčiní nebo nedostatečné mytí rukou personálu," řekl Šles.

U zbývajících nevyhovujících vzorků laboratorní vyšetření podle Šlese odhalila přítomnost koagulázopozitivních stafylokoků, což jsou bakterie, jejichž zdrojem je především člověk. "Tyto bakterie se mohou nacházet například na rukou a v horních cestách dýchacích. Přítomnost těchto bakterií ve zmrzlině opět svědčí zejména o nedostatečné hygieně rukou a nedostatečné sanitaci provozovny," dodal Šles.

Podle něj hygienici s ohledem na výsledky kontrol považují zmrzlinu za rizikovou a budou v kontrolách dál pokračovat. "Dovolím si apelovat na veřejnost, aby si před samotným nákupem zmrzliny či jiného občerstvení všímala čistoty samotného prostředí provozovny i pracovního oděvu personálu. Důležité je také, aby si obsluha myla ruce nebo správně používala jednorázové pomůcky," uzavřel Šles.


Mohlo by vás zajímat

Pesto není jen směsí zdravých bylinek: Nyní po jeho konzumaci skončilo v nemocnici pět osob

12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

KONZUMACÍ KOFEINOVÝCH NÁPOJŮ K AGRESIVITĚ DĚTÍ? VZÝKUM MLUVÍ JASNĚ

13.11.2023 | Děti, které jsou zvyklé pravidelně pít nápoje s obsahem kofeinu jako je například coca-cola nebo energetické drinky, mají horší paměť, jsou impulzivnější a v dospělosti můžou být náchylnější k závislostem. Zjistili to vědci, kteří u dvou tisícovek amerických dětí ve věku devět a deset let testy zkoumali jejich paměťové schopnosti a mozkovou aktivitu. Napsal o tom deník The Times.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.