recepty  

Dejte zeleninu do pekáčku

Dejte zeleninu do pekáčku

14.07.2015 Redakce

Pokud si rádi pochutnáváte na teplé zelenině a už vám dochází nápady, jak si ji připravit, vyzkoušejte ji zapečenou. Můžete si ji totiž dopřát téměř s čímkoli a na několik způsobů.

Plněný zapečený lilek s houbami, cuketou, zakysanou smetanou, tymiánem a parmezánem

Na 4 porce budeme potřebovat: 2 středně velké lilky, 300 g čerstvých hub, 1 větší cuketu, 2 stroužky česneku, 6 větviček tymiánu, čerstvě drcený pepř, sůl, 50 ml olivového oleje, 180 g zakysané smetany (například Šéfkuchař od Mlékárny Kunín), 1 vejce, 40 g strouhaného parmezánu

Postup:

Lilky opláchneme, rozkrojíme na poloviny, potřeme částí oleje a řezem nahoru dáme na pekáč s pečícím papírem. Vložíme do trouby nahřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Mezitím si opláchneme cuketu, rozkrojíme ji podélně na polovinu a nakrájíme na plátky. Zprudka je na pánvi se lžící oleje opečeme, osolíme a dáme na plochou mísu.

Houby opláchneme, nakrájíme na plátky a na zbylém oleji zprudka opečeme. Přidáme jemně pokrájený česnek, pepř, lístky tymiánu a odstavíme.

Lilek vyndáme z trouby, necháme lehce zchladnout a ostrým, tenkým nožem vyřízneme cca polovinu dužiny. Pokrájíme ji na kousky a společně s cuketou přimícháme k houbám. Směs podle potřeby přisolíme, rozdělíme do lilků, lžičkou na ně rozdělíme smetanu smíchanou s vejcem a trochou soli, zasypeme parmezánem a dáme do trouby grilovat dozlatova.

Obtížnost receptu: nízká

Čas na přípravu: 30 minut

Celkový čas na pečení: 35 – 45 minut


Mohlo by vás zajímat

Osud jménem ořechový dort

17.09.2015 | O tomhle dortu se u nás mluví často. Ne že bych ho pekla co chvíli, ale kdykoli se do toho pustím, akce se zkomplikuje a vzniká vtipná historka, kterou se můžou bližní bavit dosyta. Já se obvykle nesměji. Předem varuji – tohle dobrodružství ještě nikdy nedopadlo dobře. A nemyslím si, že vždy za to můžu jen já. Prostě osud.

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

Borůvkový štrúdl s mascarpone

28.07.2015 | Připravte neodolatelný borůvkový štrúdl s mascarpone - delikátní závin z listového těsta plný borůvek v jemném krému patří k sezónním hitům první „domácí štrúdlárny“ v jižních Čechách – café Štrúdl v Českém Krumlově.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.