SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 Drůbežářský závod Klatovy

Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

Obecně známé pravidlo říká, že jídlo činí 80 % úspěchu a pohyb pouze 20 %. Proto se v novém roce zaměřte na komplexnost vašeho jídelníčku, pokud se chcete udržet v kondici, a soustřeďte se spíše na přirozený pohyb v duchu svižných procházek nebo plavání. 

Drůbežářský závod připravil čtyři recepty s kuřecím masem na chutné a nutričně bohaté saláty! Kuřecí maso má v jídelníčku zásadní postavení, ve srovnání s ostatními druhy masa má nižší energetickou hodnotu a naopak vyšší zastoupení hodnotných a lehce stravitelných bílkovin. 

Tím se skvěle hodí do většiny redukčních jídelníčků. Navíc je velmi oblíbené i mezi těmi nejvybíravějšími strávníky. Obsahuje vitamin B6, niacin, fosfor a již záměnné bílkoviny. Nechte si chutnat!

LEHKÝ SALÁT S KUŘECÍM MASEM A VEJCI BOHATÝ NA BÍLKOVINY

Ingredience: 

2 prsní řízky

1 salátová okurka, 

3 vejce, 

2 hrsti naklíčených semínek dle chuti, 

1 balení cherry rajčátek, 

1 avokádo, 

sůl, pepř, sladká nebo chilli paprika na dochucení, 

panenský olivový olej, 

šťáva z ½ limetky, 

balsamico.

Postup: 

1/ Připravte si kuřecí maso, které okořeňte sladkou paprikou, solí a pepřem. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a zprudka na ní opečte celý steak. Potom stáhněte plamen, podlijte troškovu vody a přiklopte pokličkou, nechte maso chvíli dusit. 

2/ Mezitím si v menším kastrůlku uvařte vajíčka „na hniličko“. 

3/ Nakrájejte okurku na kolečka a cherry rajčátka na půlky. Do větší mísy vyskládejte na kousky nakrájené maso, uvařená vajíčka a nakrájenou zeleninu. 

4/ Vše zakápněte olivovým olejem, balsamicem a šťávou z limetky. Dochuťte solí a pepřem a dozdobte naklíčenými semínky.

SALÁT WALDORF S KUŘECÍM MASEM

Ingredience: 

2 prsní řízky

4 polévkové lžíce jablečného vinného octa, 

40 gramů medu, 

110 gramů opražených pekanových ořechů, 

400 gramů hroznového červeného vína, nejlépe bez pecek, 

2 kusy řapíkatého celeru, 

1 kus jarní cibulky, 

Mix listových salátů, 

1 jablko, 

1 granátové jablko, 

100 g sýra s modrou plísní, 

sůl, pepř, olivový olej a medová hořčice na dochucení.

Postup: 

1/ Kuřecí maso očistěte a zprudka opečte z obou stran na olivovém oleji. Osolte a opepřete. Pro zachování šťavnatosti po vytvoření krusty podlijte troškou vody, přiklopte pokličkou a ještě na chvilku stáhněte plamen, maso bude si zachová šťávu.

2/ Listy salátu natrhejte na menší kousky a dejte do mísy. Jablko nakrájejte na tenké plátky, granátové jablko rozpulte a vyberte semínka. Do salátu přidejte filírovaná steak, jablka a kousky modrého sýra. 

3/ Vinný ocet smíchejte s medem a trochou horké vody, můžete přidat i medovou hořčici, lehce osolte a opepřete. Salát zalijte medovou zálivkou a dozdobte pekanovými ořechy.

THAJSKÝ SALÁT S KUŘECÍM MASEM

Ingredience: 

2 prsní řízky 

½ salátové okurky, 

1 červená cibule, 

140 g mungo klíčků, 

5 listů z hlávkového salátu, 

chilli paprička,

čerstvý koriandr, sůl a pepř

olivový olej, 

sezamová semínka. 

Na zálivku: 

1 lžíce arašídového másla, 

citronová šťáva, 

1 lžíce kari pasty  

Postup: 

1/ Kuřecí prsa potřete olejem. Rozpalte pánev a maso na ní dozlatova opečte. Na konci ho vyjměte a jemně posolte a opepřete.

2/ Zatímco se kuře opéká, nakrájejte si okurku, cibuli a papričku. Roztrhejte listy salátu na menší kousky. Vše promíchejte. Navrch přidejte mungo klíčky, lístky koriandru nebo petrželky s olejem a citronovou šťávou. V misce promíchejte ingredience na zálivku; kari pastu přidávejte postupně – kolik jí tam dáte, záleží na její pálivosti. Maso nakrájejte na tenké proužky a přidejte navrch salátové směsi. Zakápněte polovinou zálivky a zbytek nechte v misce, aby si každý mohl posloužit sám podle chuti. Dozdobte sezamovými semínky.

VIETNAMSKÝ SALÁT S TRHANÝM KUŘECÍM MASEM

Ingredience: 

1 větší kuřecí prso  (nebo zbytek pečeného kuřete), 

hlávkový salát, 

1 mrkev, 

½ červené papriky, 

sojové výhonky, 

1 malá cibule; 

Na zálivku: 

3 stroužky česneku, 

1 malá chilli paprička, 

4 lžíce balsamica, 

2 lžíce olivového oleje, 

8 lžic citronové šťávy, 

3 lžíce javorového sirupu, 

sůl, čerstvý koriandr, máta a sezamová semínka, 

limetka.

Postup

1/ Kuřecí maso uvařte metodou sous-vide doměkka, nebo dlouho pečte přiklopené a osolené v troubě podlité vodou na nízký stupeň, potom by mělo jít snadno roztrhat vidličkou. Na zálivku oloupejte česnek a nasekejte ho nadrobno, chilli papričku nakrájejte na tenké plátky a promíchejte se zbylými surovinami dohladka.

2/ Hluboký talíř vyložte natrhanými listy ledového salátu. Mrkev očistěte a nastrouhejte na nudličky. Papriku zbavte semeníku a nakrájejte na nudličky, maso natrhejte na jemné proužky. Promíchejte se sójovými výhonky a zálivkou. Naporcujte je na talíře s ledovým salátem.

3/ Bylinky natrhejte nebo nasekejte nahrubo a zasypte jimi salát spolu se sezamovými semínky a smaženou cibulí. Můžete podávat s limetkou vedle, aby si každý mohl salát dochutit podle sebe.


Mohlo by vás zajímat

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

PROBLÉMY S PŘÍJMEM LUŠTĚNIN? MÁME PRO VÁS FINTU, KTERÁ OŠÁLÍ VAŠE CHUTĚ

29.07.2024 | Cizrna, známá také jako garbanzo fazole, je stejně jako většina luštěnin, všeobecně doporučovanou potravinou se zcela ojedinělým nutričním profilem. Její konzumace má řadu zdravotních přínosů. Díky vysokému obsahu vlákniny může pomoci při snižování cholesterolu a zlepšení kardiovaskulárního zdraví. Výzkumy ukázaly, že luštěniny, včetně cizrny, mohou přispět i k lepší kontrole hmotnosti a celkovému zlepšení metabolismu.

TMAVÉ PEČIVO S VYŠŠÍM NUTRIČNÍM PŘÍNOSEM? POZOR, NĚKTERÉ JE JEN OBARVENÉ KARAMELEM

16.08.2024 | Pečivo představuje základní složku stravy pro široké spektrum populace, a proto je zásadní porozumět jeho kvalitativním rozdílům. V poslední době se mnoho spotřebitelů přiklání k tmavému pečivu s přesvědčením, že je nutričně výhodnější ve srovnání s tradičním bílým pečivem. Tato domněnka však není vždy podložena fakty, a proto je nezbytné pečlivě analyzovat složení pečiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.