03.10.2014 ČTK
Nechat si vypálit ovoce se pěstitelům stále vyplatí, ceny se za posledních pět let prakticky nezvýšily.
Pěstitelské pálenice v Pardubickém kraji letos zpracovávají hlavně jablka a hrušky, jichž je dostatek. Místy se urodilo i hodně švestek na výrobu slivovice. "Ačkoliv na Moravě na tom jsou špatně, u nás byla úroda poměrně velká. Máme hodně švestek, dost hrušek a nejvíc jablek. Ta jsou pro pěstitele nejdostupnější surovinou," říká majitel palírny Jaroslav Kutílek ze Žlebských Chvalovic na Chrudimsku. Vloni v destilérce zpracovali 50 tun švestek, letos to bude kolem 120 tun. Sezona pálenice kvůli venkovní kvasírně začíná v polovině srpna a končí v prosinci.
Zájem o výrobu destilátů ovlivňuje i úroda ovoce v Německu - pokud je velká, dochází k poklesu cen a pěstitelům se nevyplácí prodávat ovoce ve výkupnách. Už od července se destiluje v pálenici v Biskupicích na Svitavsku. Sezona začala zpracováním třešní, kterých však bylo málo, větší byla sklizeň mirabelek, rynglí a rybízu. Nyní v kotlích končí kvas z jablek, hrušek a švestek. "Těch se někde urodilo spousta, že stromy museli podpírat, jinde neměli ani švestku nebo jim po deštích popraskaly ještě na větvích a začaly hnít," říká Romana Tichá, spolumajitelka pálenice v Biskupicích. Obec je výrobou domácích destilátů proslulá, v sobotu se v ní bude konat 16. ročník festivalu slivovice Biskupické kaléšek.
Do pálenice v Lubné u Poličky lidé vozí hlavně jablka. "V naší oblasti zase tolik švestek vysazených není. Hrušek je minimum, třešně téměř nebyly, něco málo se zpracovalo špendlíků, mirabelek a rynglí," říká provozovatel Zdeněk Jelínek.
Ceny pálení se v posledních letech téměř nezměnily. Ve Žlebských Chvalovicích se platí za litr padesátiprocentního alkoholu 155 korun včetně spotřební daně a DPH, což je o pět korun více než před pěti lety. Levnější je palírna v Biskupicích, která si účtuje kvůli nízké kupní síle místních obyvatel 130 korun, v roce 2009 to bylo 120 korun. V Lubné stojí vypálení ovoce 165 korun za litr, při výrobě z vlastního kvasu 136 korun, ale zájemci si musejí dovézt tři pytle vlastního dřeva na topení.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.