29.10.2012 Redakce
Pro některé rodiče je návštěva restaurace zpestřením rodinného života a zaběhnutých rituálů. Jiní se naopak obávají omezeného výběru z ne příliš zdravých a pro děti vhodných pokrmů. Proč to tak je, jsme se zeptali Pavla Suchánka, ředitele společnosti Alakarte, která pořádá festival Děti v restauraci.
Určitě je chyba na obou stranách. Pokud rodiče nevedou své děti k pestré a domácí stravě, těžko budeme očekávat, že pak svým dětem objednají v restauraci poctivé jídlo a nedají přednost formě nejmenšího odporu – hranolkám. Ty zase pro restauratéry nepředstavují žádný problém s přípravou a obsluhou, takže se začínáme tak trochu točit v začarovaném kruhu.
Asi proto, že jsme byli vychovávaní tak, že děti v restauraci musí sedět na zadku a nebo tam nechodit. Naštěstí dnešní rodiče vychovávají své děti jinak a dopřejí jim, aby se chovaly jako děti. Zajímavé je, že Severní Amerika, a západní a jižní Evropa nemají obecně s dětmi v restauracích problém. Zřejmě nám jako společnosti ještě chybí nějaký ten kus tolerance sobě navzájem.
Takový server už existuje, ale bude se to především týkat větších měst. Vím, že v Praze funguje několik serverů, které se zaměřují na možnosti, jak a kde trávit s dětmi volný čas.
Festival se setkal s ohromnou podporou ze strany partnerů, kteří nám pomohli festival dostat do širšího povědomí lidí. Horší už to bylo na straně restaurací, které evidentně konceptu nevěřily. Přesto se nám podařilo navázat spolupráci pro tento festival s téměř 20 restauracemi napříč republikou. Další ročník bychom určitě chtěli udělat a rozhodně ho uděláme ještě lepší než ten první.
Ne náhodou nejvíce táhly těstoviny.
04.10.2012 | Se začátkem školního roku přichází i obava rodičů, jak zpestřit svačinu svým dětem, aby byla zdravá, a zároveň ji s chutí snědly. Pestrost může být zaručeným receptem na úspěch. Dopolední svačina je pro malé i velké školáky důležitou porcí dne. Měla by tvořit až 10 až 15 % energetického příjmu dne.
06.12.2013 | Přírodní pomoc, aneb „česnek, zázvor, cibule, křen, vyženou chřipku společně ven“. Jedná se o potraviny, které nás sice rozpláčou, ale také bychom je měli v chřipkovém období vyhledávat. Obsahují totiž kromě přírodních antibiotik i antivirové a antimykotické látky.
02.01.2014 | Ať školáci nebo studenti, stojí před dětmi měsíc testování a pololetních hodnocení. Pozornost, paměť, porozumění, ale i schopnost vstřebat a zpracovat nové informace jsou tím, co rozhoduje.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.