22.04.2014 Redakce
Jak náročné je vyrobit si vlastní domácí jogurt?
Domácí výroba jogurtu je poměrně snadná.
Vlijte 600 ml polotučného mléka do hrnce a přiveďte k varu. Nádobu odstavte a nechte mléko zchladnout na 45 °C. Pokud nemáte k dispozici teploměr, správnou teplotu lze určit ponořením prstu do mléka. Mléko by mělo být o něco teplejší, než je kůži příjemné. Přelijte mléko do středně velké sterilizované misky. Do mléka je nyní nutné zašlehat 15–30 ml (1–2 lžíce) zákvasu. Živý jogurt, který by měl být co nejčerstvější, použijte jako zákvas. Nesmí ho být moc, jinak výsledný jogurt bude zrnitý a kyselý. Misku zakryjte čistou potravinovou fólií, zabalte do několika vrstev utěrek a pak ji ponechte stát na teplém místě asi 10 hodin. Proč je nutné uchovat jogurt v teple? Jogurtová kultura je kultura termofi lní, což znamená, že má ráda teplo (37 až 55 °C). Když je jí zima, spí a není aktivní. Ztuhlý jogurt pak přendejte do čisté nádoby a uložte do ledničky. Domácí jogurt vám pak vydrží i několik dní.
Doma si můžeme připravit i ovocný jogurt. Do 600 ml přírodního (hladkého) jogurtu vmíchejte 250 g měkkého čerstvého ovoce, které jste propasírovali přes sítko.
Ovocný jogurt okamžitě spotřebujte, rychle podléhá zkáze.
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?
16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.