29.08.2014 Renata Reihserová
Jak si doma připravit jednoduchý rajský protlak nebo ochucený kečup?
Ingredience: 1 kg rajčat, 1 špetka mleté červené papriky, 1 menší cibule, 1 lžička soli, 2 kuličky nového koření, 2 hřebíčky, 1 lžička cukru, 1 lžička hořčičného semínka, mletý bílý pepř, 1 l rajčatového protlaku, 1 dl octa (8%)
Postup: Zralá a masitá rajčata umyjeme, nahnilé a nejedlé části odstraníme. Rajčata nakrájíme a rozvaříme nejlépe ve smaltovaném nebo skleněném hrnci. Pak je prolisujeme. Protlak odměříme a přelijeme do čistého hrnce. Cibuli a ostatní koření vložíme do čistého bílého lněného sáčku, které převážeme a dáme vařit spolu s protlakem. Vaříme do zhoustnutí. Přidáme sůl, ocet, mletou červenou papriku, cukr a chvíli povaříme. Sáček s cibulí a kořením vyjmeme a horký protlak nalijeme do sklenic vypláchnutých vařící vodou. Tento kořeněný rajčatový kečup nesterilizujeme. Vychladlý ho uložíme na chladné místo.
29.07.2015 | Znáte chutnější letní oběd než zdravou zeleninovou polévku?
23.03.2015 | Ramínko pro vás připravil Marek Šalanský, student druhého ročníku Střední odborné školy stravování Říčany s.r.o.
18.05.2015 | S jakým kvítím to králíkovi sluší v létě? Nahořklá chuť řebříčku okouzlí dospělé strávníky, ale pokud chcete králíka servírovat dětem, upravte poměr řebříčku a medu ve prospěch medu. Inspirací jsou svahy Středozemí, kde se dá každé býlí použít jako koření. Pečené maso lze jíst i studené.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.