Dýně nejen do koláče

Dýně nejen do koláče

01.10.2013 Ing. Olga Hudcová

Čím vším vašemu zdraví prospěje dýně?

Tykve pochází z Ameriky a jejich využití je datováno do doby před pěti až deseti tisíci lety. Nejdříve byly divoce rostoucí rostliny sbírány za účelem získání olejnatých semen. Později Indiáni objevili, že tykve mají sladkou dužinu a dýně získala název „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“.

Do Evropy byly dýně dovezeny společně s dalšími tykvemi koncem 15. století v souvislosti se španělskými kolumbovskými výpravami. Jedná se o jednoletou popínavou rostlinu s různou symbolikou - na západ od naší vlasti tykev umístěná na okenní římse během noci všech svatých plní funkci odehnání duchů zemřelých, u některých východních sousedů je dýně dokonce symbolem odmítnutých námluv. Dalším použitím tykví v minulosti bylo roztloukání semen na moučku nanášenou na tvář za účelem vybělení pih a jiných vad krásy.

 dyne1

Pomůže srdci i močovým cestám

Energetická hodnota dýně je nízká. Ze 100 g dužiny získáme 167 kJ, sacharidů a bílkovin nabízí shodně asi 9 g, tuků je ve 100 g pouze 0,23 g. Dýně jsou bohaté na vodu a vlákninu. Množství vlákniny je ve 100 g přibližně 1,6 g, z čehož je možno odvozovat příznivé působení na střevní peristaltiku a tedy i na trávení. Plody dýně jsou bohaté rovněž na vitaminy rozpustné ve vodě a minerální látky, zejména měď, železo, draslík a hořčík, opominout bychom neměli ani betakaroten. Pozitivní vliv mají v prevenci onemocnění srdce, močových cest a při prostatických potížích.

Dýňová semínka jsou bohatá na zinek, vápník, hořčík, železo, fosfor a vitaminy skupiny B a jsou zdrojem kvalitních bílkovin i tuků – nenasycených mastných kyselin.

seminka

Velmi dobrým produktem je i dýňový olej. K získání 1 litru oleje je třeba asi 2,5 kg dýňových semínek, které je třeba sklidit z více než 30 olejnatých dýní. Dýňový olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny, ale i minerální látky a vitaminy. Důležitým je hlavně antioxidant vitamin E.

 

Kdy dýně sklízet?

Druhů dýní je nepřeberné množství, v rámci jednoho druhu se různé typy mezi sebou kříží, přičemž pěstitelsky nejrozšířenějšími druhy jsou u nás dýně obecná a dýně velkoplodá. U nás stoupá především obliba cizokrajně znějící dýně hokkaido pocházející z Anglie, a to zejména pro výbornou chuť. Okrasné dýně se sklízejí již začátkem podzimu, protože i první lehké přízemní mrazíky by je mohly poškodit. Měly by však být dobře vyzrálé.

Jak poznat pravou, dostatečně zralou dýni?

Dobře vyzrálá dýně má těžký plod (v lehkém bývá pomalu víc semínek než dužniny), velmi tvrdou, matnou slupku, silný dřevnatý stonek s drobnými prasklinkami, které postupně zasychají. Tipem je ponechat stopky délky asi 5 cm, plod pak vydrží déle, ranku je možné přestříknout bezbarvým lakem.

dyne3

Sklizené plody je vhodné několik dní dosušovat. V případě teplého, slunného počasí ji můžeme přes den nechat venku, na chráněném místě. Jinak je nejlepší umístění poblíž kamen, kde se teplota pohybuje až kolem 30 °C.  Při uskladnění bychom měli dbát na to, aby se jednotlivé kusy vzájemně nedotýkaly. Místnost by měla být vzdušná, s teplotou nejlépe 10 až 18 °C, vlhkosti 50 až 75 %. Na takovémto místě mohou dýně vydržet až čtyři měsíce.

Nasladko i naslano

Dužina dýně není jen surovinou, z níž se vyrábí koláč a zavařenina (kompot, džem, marmeláda). Můžeme ji dusit, vařit, grilovat, zapékat, dělat z ní džemy, buchty, polévky, omáčky a nádivky. Dýně je výborná jako příloha místo brambor. Vzhledem ke své neutrální chuti se hodí jak nasladko, tak naslano. Květy všech odrůd můžeme přidávat do salátů, smažit v těstíčku, připravit z nich pyré nebo uvařit polévku.

dyne9

Dýňová semínka můžeme jíst syrová, případně opražená na oleji a osolená pod názvem „pepito“. Dýňová semínka se hodí do salátů, polévek a omáček.

Dýňový olej je hustý, lahodného aroma a chuti po pražených oříšcích. Oleje s převahou nenasycených mastných kyselin bychom měli používat zastudena. Dýňový olej je ideálním pomocníkem při ochucování nejrůznějších salátů, ale i na uzené maso, sýry, k rybám, bramborám. Výborně dochutí i krémové polévky, pomazánky (například z tvarohu a bylinek), i sladká jídla. Specialitou ve Štýrsku, což je významný producent kvalitního dýňového oleje, jsou míchaná vajíčka s dýňovým olejem a pesto z dýňových semínek a dýňového oleje.

Nejoblíbenější dýňové recepty

 Dýňové čatní

catni

Ingredience: 1,2 kg dýně, 2 středně velká jablka, špetka zázvoru, 3 až 4 feferonky, 3 lžíce hořčičných semínek, 1 l ovocného octa, 1 lžíce soli, asi 10 dkg cukru

Postup: Do hrnce dáme nakrájenou dýni, nahrubo nakrájená jablka, přidáme zázvor, feferonky, hořčičná semínka, ocet a vaříme. Jakmile bude dýně uvařená, přidáme sůl a cukr a dál povaříme do zhoustnutí. Naplníme do horkých sterilovaných sklenic. Necháme alespoň 14 dní rozležet a pak podáváme k masu a sýrům.

 

Dýňová polévka

polevka

Ingredience na 4 porce: 500 g dýně, 2 lžíce oleje, cibule, česnek, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek, 1 l vody nebo vývaru, zakysaná smetana, nať zelené petrželky nebo řeřicha

Postup: Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme na kostičky pokrájenou dýni, podusíme. Přidáme koření a podlijeme vývarem, dusíme doměkka. Polévku odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme a před podáváním ozdobíme lžící zakysané smetany, nasekanou petrželkou nebo řeřichou, případně nastrouháme sýr. V rámci hlavního chodu můžeme podávat s opečenou houskou či toastem.

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

Zaženeme jídlem jarní únavu?

21.03.2014 | Nejlepší návod, jak na jaře restartovat své tělo.

10 největších mýtů o pečivu

24.06.2014 | „Dneska už se nedá koupit dobrý chleba.“ „Bílé pečivo je nevhodné a nezdravé.“ „Chléb je dnes nesmyslně vylepšován chemickými přípravky.“ Pravda nebo mýty?

Co nevíte o řeřiše

10.03.2014 | Přivolejte jaro doma vypěstovanou řeřichou!

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.