03.09.2014 Redakce
Škola vaření Chefparade pořádá již 4. ročník festivalu Foodparade, který se koná 6. a 7. září opět v krásných zahradách pražského zámku Troja.
Návštěvníci ochutnají degustační menu nejlepších pražských restaurací, delikatesy z celého světa, výborná vína, skvělou kávu i lahodné pivo.
V rámci sobotního programu se díky spolupráci Foodparade a AKC ČR uskuteční Mezinárodní den kuchařů, v jehož rámci proběhne 5. ročník MAKRO Mistrovství ČR ve filetování čerstvého lososa, finále soutěže Food Cup Czech Specials 2014 a cukrářská soutěž „Ochutnejte sladkou Českou republiku“.
Mezinárodní den kuchařů
5. ročník MAKRO Mistrovství ČR ve filetování čerstvého lososa
Finále soutěže Food Cup Czech Specials 2014
Cukrářská soutěž „Ochutnejte sladkou Českou republiku“
Kuchařský workshop s Viet Food Friends
Slepá ochutnávka hub
Ochutnávka jídel z připravovaného filmu Láska na kari
V rámci letošního Foodparade se v sobotu 6. 9. 2014 uskuteční i oslavy mezinárodní dne kuchařů. Svátek všech kuchařů, den gastronomie a solidarity slavili poprvé v roce 2005 v Jižní Africe. K jeho vzniku dala podnět myšlenka pana Dr. Billa Gallaghera, Honourary Life Presidenta of WACS, celosvětové Asociace, která nyní sdružuje 97 členských států a přes 10 milionů členů, mimo jiné i Českou republiku. Tento den představuje možnost spojit příležitost k setkání a zábavě všem příznivcům gastronomie a široké veřejnosti. Výsledkem jsou charitativní akce ve spojení se společenskými aktivitami a dobrým jídlem. Je to zároveň den, kdy vzdáváme hold rodinám kuchařů a kuchařům, kteří dělají čest své profesi. V rámci těchto oslav bude podporován nadační fond DOBRÝ ANDĚL.
V sobotu se návštěvníci Foodparade mohou těšit na 5. ročník MAKRO Mistrovství ČR ve filetování čerstvého lososa. O vítězství se utká 24 šéfkuchařů, kteří byli nominováni na základě výsledků regionálních kol soutěže. „Úkolem soutěžících bude proměnit pětikilovou rybu na dva úhledné filety bez kostí a kůže. Rybu musí rozříznout na dvě části, odstranit hlavu, kosti, kůži a ocas. Mají na to maximálně deset minut. Porota hlídá čas, výtěžnost ryby, kvalitu výsledného produktu i čistotu pracoviště,“ vysvětluje za organizátory Petr Stádník, šéfkuchař společnosti MAKRO Cash & Carry ČR, který letos zasedne v porotě. „V sobotu mezi 11.30 a 14.00 uvidíme v akci nejlepší šéfkuchaře z celé republiky. Naporcovaného lososa mohou návštěvníci také ochutnat,“ dodává Stádník.
Gastronomická soutěž Food Cup projektu Czech Specials si klade za cíl prezentaci kulinářského bohatství ČR formou soutěže na jednotlivých gastronomických akcích, za účelem zapojení restaurací certifikovaných v rámci projektu a zvýšení povědomí o regionální gastronomii.
Ve 4 regionech po celé ČR probíhaly v od května 2014 regionální kola. Vítězové regionálních kol jsou:
1. Švejk restaurant U Pětatřicátníků, Plzeň
2. Restaurace Prominent hotelu Holiday Inn, Brno
3. Gourmet Villa Patriot, Mariánské Lázně
4. Pivovar Faltus, Česká Třebová
Finalisté mají za úkol v časovém limitu 45 minut připravit 3chodové menu, skládající se z předkrmu, hlavního jídla a dezertu. Podmínkou je zapracovat regionální potraviny.
Odborná porota ve složení zástupců Czech Tourism, Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Asociace hotelů a restaurací ČR vyhodnotí menu a vybere vítěze.
Po celou dobu bude probíhat hlasování veřejnosti pomocí Hlasovacích lístků. Jeden hlasovací lístek bude vylosován a odměněn.
PARTNEŘI:
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, Czech Specials, F.O.O.D., Chefparade, Makro, Mattoni, Président, Restu
RESTAURACE:
Burger Bar, Dock House, Green House, Chefparade Foodtruck, Hotel InterContinental, Apartmán–Hotel Jítrava, La Truffe, Molekulární catering, Můj šálek kávy, Občanská Plovárna, OBLACA, Sokolovna Průhonice, STEAKGRILL, Sushitime, U Emy Destinnové, U Modré Kachničky, U Konopků, Švejk restaurant U Pětatřicátníků, Gourmet Hotel & Restaurant Villa Patriot.
DELIKATESY A NÁPOJE:
CerFis Wines, Cidrerie, CoffeeFriends, Coffee Source, Cukrárna Buchalovi, Cukrárna Saint Tropez, Česká buchta, České ghíčko, Čongrády, Dobré portské, Doubleshot, Husí játra, Chefparade Warehouse, Chuťpoint, Italfood, KOTÁNYI, La Casa de la Havana vieja, Mattoni, Palačinkárna Galetka, PAMPAS MARKET, Pasta Art, Pekařství La Petite France, Pivovar Chotěboř, Prosekárna, Rakletparty, SKLIZENO, Snails Day, Taste Slovakia, Tuscany Taste, Víno Hruška či Votreplaisir.
DĚTSKÝ KOUTEK:
Pro děti bude k dispozici dětský koutek se zkušeným dozorem, kde mohou pobýt neomezeně a veškerý program pro děti zdarma, účastnit se kreativních dílniček, kurzů zdravého vaření, balónkové dílny nebo si zasoutěžit ve skoku v pytli o zajímavé ceny. K dispozici i přebalovací pult, dětské židličky na krmení i mikrovlnná trouba k ohřátí dětské výživy. Anglicky a německy mluvící děti jsou také vítány!
VSTUPENKY:
Vstupné v předprodeji:
Dospělí 300 Kč (100 Kč vstupné + 200 Kč konzumace)
Studenti 250 Kč (50 Kč vstupné + 200 Kč konzumace)
Senioři 250 Kč (50 Kč vstupné + 200 Kč konzumace)
Děti do 10 let zdarma
Vstupenky je možné zakoupit v předprodeji na www.ticketstream.cz.
Vstupné na místě:
Dospělí 350 Kč (150 Kč vstupné + 200 Kč konzumace)
Studenti 275 Kč (75 Kč vstupné + 200 Kč konzumace)
Senioři 275 Kč (75 Kč vstupné + 200 Kč konzumace)
Děti do 10 let zdarma
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.