Globální oteplování: Prý stačí přestat jíst hovězí a vše se zlepší jako mávnutím kouzelného proutku

Globální oteplování: Prý stačí přestat jíst hovězí a vše se zlepší jako mávnutím kouzelného proutku

21.01.2019 Jana Čiháková

Každý Čech ročně spořádá okolo 78 kilogramů masa. Zhruba sedminu z tohoto čísla představuje to hovězí. Podle vědců z Oxfordu je však právě konzumace červeného masa příčinou mnoha onemocnění a významně přispívá ke globálnímu oteplování.

Vědci z oxfordské univerzity mají řešení, jak by bylo možné snížit emise a tím i zastavit globální oteplování. Stačilo by prý, kdyby lidé přestali konzumovat nadmíru masa - zejména pak toho hovězího. Stojíme prý před hrozbou. Obliba hovězího v blízké budoucnosti totiž navýší objem skleníkových plynů nad bezpečnostní prahovou hodnotu. Snížení spotřeby se tak ukazuje jako jediné smysluplné řešení. 

Budeme snad vegetariány?

Rozsáhlý přechod k vegetariánství by prý snížil emise o téměř dvě třetiny. Kdyby prý teoreticky přibyly dvě třetiny vegetariánů, emise by se snížily o 63 %. Pomoci ale může i jen dodržování výživových doporučení doporučení pro spotřebu masa. Tím by se mohly do roku 2050 snížit celosvětové emise spojené s potravinami o téměř třetinu.

Dr. Marco Springmann, vedoucí autor studie nazvané Analýza a oceňování zdravotních a klimatických změn a přínosy změn ve stravování navíc uvedl: "Nevyvážená strava, jako je strava s nízkým obsahem ovoce a zeleniny a vysoký příjem červeného masa, je zodpovědná za největší zdravotní zátěž ve světě. 

Stačí se držet doporučení...

Kdyby byla dodržována výživová doporučení týkající se spotřeby masa, bylo by možné celosvětově zabránit do roku 2050 více než 5 milionům předčasných úmrtí, Pro Německo se uvádí 300 až 600 gramů týdně, v Austrálii se doporučuje 450 gramů týdně na hlavu a v Americe je hranice stanovena maximálně na 700 gramů. Češi jsou dvojnásobně nejen nad průměrem, ale i doporučeními pro ČR. Omezení konzumace masa by mohla snížit celosvětové náklady na zdravotní péči o 1 mld. USD ročně.

Opravdu maso škodí zdraví?

Prohlašovat, že maso škodí zdraví a zapřičiňuje závažná civilizační onemocnění, nelze. Podle Státního zdravotního ústavu je maso je historicky cennou součástí výživy člověka s řadou benefitů, jeden ze základních zdrojů kvalitních bílkovin. Ty potřebujeme k růstu a obnově buněk a tkání, k tvorbě svalů, ale i k produkci hormonů a protilátek.

Maso je pro zdraví důležité, ale platí, že všeho moc škodí. Obecně lze říci, že záleží na denní spotřebě a kombinaci s dalšími potravinami, které ovlivňují metabolizmus v organizmu.


Mohlo by vás zajímat

5 DOBRÝCH DŮVODŮ, PROČ JÍDLO DŮKLADNĚ ROZŽVÝKAT: ČÍSLO DVĚ SE VÁM BUDE LÍBIT

07.08.2024 | Žvýkání je klíčovým krokem v procesu trávení, který začíná ještě před tím, než sousto opustí naše ústa. I když může být snadné přehlédnout, jak často žvýkáme, je to důležitá součást celkového zdravotního a trávícího procesu. Kolikrát byste měli žvýkat jedno sousto než ho polknete?

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Pesto není jen směsí zdravých bylinek: Nyní po jeho konzumaci skončilo v nemocnici pět osob

12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.