28.06.2023 Jana Čiháková
Více než čtyři pětiny pivovarů se podle průzkumu Českého svazu pivovarů a sladoven obávají odlivu hostů z restaurací a hospod kvůli zvyšování DPH. Obavy mají ze zavírání zejména vesnických hospod. Zároveň 73 procent pivovarů očekává negativní dopad na zaměstnanost v pivovarnictví. Svaz to uvedl v dnešní tiskové zprávě. Vláda ve svém konsolidačním balíčku chce všechny nápoje včetně točeného piva přesunout do základní sazby DPH 21 procent. Dosud byla u točeného piva sazba deset procent a na nealkoholické pivo 15 procent.
Svaz sdružující mimo jiné 23 pivovarů upozornil na to, že odliv hostů z podniků začal již s pandemii koronaviru a zvyšování DPH na pivo a nealkoholické nápoje bude dalším zásahem pro celou gastronomii. "Na jejich prodeji je závislých 50 procent hospod, které neprodávají teplé jídlo," uvedl předseda svazu Roman Havlík.
Svaz uvedl, že loni bylo 31 procent piva uvařeného v Česku zkonzumováno v restauracích. V roce 2009 to však bylo téměř polovina. Podle svazu je pokles způsoben trendem, kdy lidé raději pijí pivo doma.
Největší český pivovar Plzeňský Prazdroj uvedl, že podle jeho průzkumu kvůli změnám v DPH až desetina hospod zvažuje, zda bude pokračovat v podnikání. Pět procent se již podle pivovaru rozhodlo, že po zvýšení daně skončí. Průzkum dělal pivovar mezi 1044 restauracemi a hospodami z celé ČR a 87 procent hospodských v něm sdělilo, že bude muset kvůli zvýšení daně zásadně zdražit pivo.
Prazdroj také již dříve upozorňoval, že nejohroženější jsou hospody v menších městech do 5000 obyvatel. Podle dat pivovaru jich za poslední čtyři roky skončilo 15 procent, což je přes 1300 podniků.
Změny v sazbách kritizují svazy sdružující restauratéry. Asociace APRON upozorňovala na to, že ve většině zemí EU je gastronomie obecně v desetiprocentní sazbě. Podobně se vyjádřil také Luboš Kastner zastupující gastronomii v Asociaci malých a středních podniků. Ta navrhovala, aby se u změn DPH týkajících se gastronomie zavedlo alespoň dvouleté přechodné období, aby podniky měly šanci se na ně připravit. Odmítá také to, že zvyšování DPH povede k vyššímu výběru daně právě kvůli útlumu celého sektoru pohostinství. Kastner také kritizoval ponechání nulové spotřební daně na takzvaná tichá vína.
Například většinový majitel skupiny Coloseum Holding Jan Mužátko odhadl, že ceny u nealkoholických nápojů a piva se kvůli změnám v dani podle něj zvednou o více než deset procent. Například pivo v podnicích skupiny zdraží ze 69 na 75 korun, uvedl.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.