HRSTKOVÁ POLÉVKA UMÍ ZÁZRAKY! PRO SPORTOVCE I DIETÁŘE

HRSTKOVÁ POLÉVKA UMÍ ZÁZRAKY! PRO SPORTOVCE I DIETÁŘE

18.01.2022 MENUGOLD

Hrstková polévka patří mezi tradiční pokrmy české kuchyně. Je sytá, plná vitaminů a její základní ingrediencí je směs luštěnin. Stačí dát po hrstce čočky, hrachu a fazolí nebo sáhnout po již připravené směsi, která obsahuje hned několik druhů těchto luštěnin.

„Hrstková polévka je vhodným pokrmem bohatým na bílkoviny, vlákninu a minerální látky. Poslouží jako odpolední svačina nebo 1. večeře sportovcům i těm, kteří redukují svoji hmotnost. Pokud do porce polévky přidáme lžičku ghí, obohatíme pokrm o vhodné tuky a chuť bude lahodnější,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.

Hrstka představuje směs čočky velkozrnné, hrachu žlutého, fazole malé bílé, fazole barevné, fazole adzuki, čočky červené půlené a fazole mungo je určena primárně k přípravě hrstkové polévky. Můžeme z ní ale připravit i pomazánku, karbanátky nebo kaše. 

JAK NA NI?

Na 4 porce:

250 g směsi luštěnin Hrstka Menu Gold

3 kuličky nového koření

5 kuliček celého pepře

snítka libečku

2 mrkve

1 petržel

¼ celeru

petrželová nať

1 stroužek česneku

mletý pepř

mletá červená paprika

1 cibule

50 g másla

2 lžíce hladké mouky

Postup

Směs luštěnin Hrstka Menu Gold namočíme na 4 hodiny do studené vody. Před vařením směs slijeme a v čisté vodě vaříme spolu s novým kořením, celým pepřem a libečkem cca 50 minut. Občas promícháme. Poté přidáme očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou nadrobno. Osolíme, ochutíme a přidáme prolisovaný česnek. Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozehřátém másle necháme zesklovatět. Zaprášíme moukou a orestujeme. Hotovou jíšku vmícháme do polévky a necháme projít varem. Hrstkovou polévku servírujeme ozdobenou čerstvou petrželkou. 

Náš tip: můžeme podávat i s chlebem jako vydatnou večeři.


Mohlo by vás zajímat

5 DOBRÝCH DŮVODŮ, PROČ JÍDLO DŮKLADNĚ ROZŽVÝKAT: ČÍSLO DVĚ SE VÁM BUDE LÍBIT

07.08.2024 | Žvýkání je klíčovým krokem v procesu trávení, který začíná ještě před tím, než sousto opustí naše ústa. I když může být snadné přehlédnout, jak často žvýkáme, je to důležitá součást celkového zdravotního a trávícího procesu. Kolikrát byste měli žvýkat jedno sousto než ho polknete?

E-SHOP KOŠÍK DOPLATIL NA FATÁLNÍ CHYBU! TÉMĚŘ 2 MILIONY POKUTA

13.08.2024 | Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělil internetovému obchodu s potravinami Košík.cz pokutu ve výši 1,8 milionu korun za zneužití jeho významného postavení na trhu. Společnost uznala své pochybení, využila možnosti narovnání a rozhodla se nepodat rozklad proti této sankci, jak ÚOHS uvedl ve své tiskové zprávě. Česká tisková kancelář (ČTK) se snaží získat vyjádření od firmy.

ČEŠI VEDOU V PITÍ ALKOHOLU: KAŽDÝ DEN ZEMŘE 2200 LIDÍ

26.07.2024 | V evropském regionu umírá denně na následky konzumace alkoholu 2200 lidí, jak uvádí server rakouské televize ORF. Česká republika je třetí v pořadí evropských zemí s nejvyšší konzumací čistého alkoholu na osobu, po Gruzii a Rumunsku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.