03.04.2023 | Škála diet a specifických stravovacích směrů je v dnešní době opravdu široká a stále se objevují další. S termínem „clean eating“ se setkáváme od roku 2006. V té době byl považován za další dietní směr, vedoucí k redukci váhy. Ovšem v průběhu času se rozvinul spíše na životní styl, který propagují milióny lidí po celém světě. Co přesně tento způsob stravování obnáší a jaká jsou jeho rizika?
20.03.2023 | Celý přístup je založen na naslouchání svému tělu a důvěře v něj. Jak se to ovšem naučit? Zakladatel této metody doporučuje zdravý přístup k jídlu bez hysterie a stresu, který vychází z toho, že rozumíme sobě samým a svým potřebám.
06.05.2022 | 6. květen patří od roku 1992 Mezinárodnímu dni bez diet. Smyslem je upozornit na škodlivost a neúčinnost „zázračných“ diet, oslavit lidské tělo! Jeho zakladatelkou je Britka Mary Evans, která bojovala s anorexií.
21.02.2022 | Pokud jste si zvolili hubnutí podle Atkinse, čeká vás program omezeného příjmu sacharidů, který slibuje trvalé snížení hmotnosti. Správně sestavená strava zahrnuje jídla bohatá na vlákninu a další výživné látky, spoustu vitamÍnů, minerálních a fytochemických látek, správné množství bílkovin a tuky vhodného typu. Jdete do toho?
18.01.2022 | Hrstková polévka patří mezi tradiční pokrmy české kuchyně. Je sytá, plná vitaminů a její základní ingrediencí je směs luštěnin. Stačí dát po hrstce čočky, hrachu a fazolí nebo sáhnout po již připravené směsi, která obsahuje hned několik druhů těchto luštěnin.
02.07.2021 | Co všechno byli v minulosti lidé ochotni udělat, aby se zbavili nechtěných kilogramů? A jak se asi cítili, když po celý den konzumovali jen ocet a brambory, donekonečna přežvykovali jediné sousto, anebo si záměrně nasadili do střeva tasemnici? Projděte se s námi historií nejbizarnějších diet světa.
09.03.2021 | Kdo dnes nedrží populární ketodietu, jako by nebyl. Rychlé výsledky a poměrně nízká pravděpodobnost jojo efektu jsou lákavé. Problém je, že si ji mnoho lidí ordinuje samo podle svého uvážení a bez odborných znalostí. Cukry totiž rozhodně nelze ze stravy vyloučit, pouze omezit! A navíc ne na dlouho!
18.01.2021 | Rostlinka s názvem Konjac Amorphophallus otevřela nové možnosti ve stravování. Z jejího kořene se totiž vyrábí konjaková moučka. Nejenže je přirozeně bezlepková, obsahuje i minimum cukrů, skoro žádné tuky a díky obsahu vysoce absorpční rozpustné vlákniny zasytí na dlouhou dobu, má ale i spoustu pozitivních účinků na celkové zdraví, které byly ověřeny lékařskými studiemi.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.