Hustopečská mandlovice bude k mání jen do konce měsíce!

Hustopečská mandlovice bude k mání jen do konce měsíce!

04.06.2019 Jana Čiháková

Hustopečská mandlovice, unikátní destilát vyrobený z vinného lihu a přírodního mandlového výtažku, se pod svým současným názvem bude prodávat nejspíš jen do konce června. Důvodem pro vynucenou změnu názvu je nařízení Evropské unie, podle něhož lze koncovku -ice používat pouze pro pálenky z příslušné suroviny.

"S tím bohužel nemůžu nic dělat, mandle se totiž vypálit nedají. Přitom za značky hustopečská mandlovice a mandlovice jsme zaplatili desítky tisíc, abychom je chránili ochrannou známkou," uvedla Kopová.

Pro podnikatelku, která značku buduje už sedm let, to znamená ztrátu stále známější značky i ztrátu finanční. Přetisknout bude muset všechny propagační předměty i etikety samotných lahví. "Výdaje odhaduji přibližně na milion korun. Mnohem víc mě ale mrzí to, že úsilí, které jsem budování značky a legalizaci mandlovice věnovala, najednou zmizí," uvedla Kopová.

Takzvaná mandlovice, tedy nápoj z mandlové tresti, lihu a cukru se v Hustopečích podomácku vyráběl desítky let. Kopová vyšla z původního receptu bývalého správce sadů Rudolfa Poslušného. Výsledný destilát, jehož značku i složení teď chrání ochranná známka, sice má méně alkoholu, ale je vyrobený z kvalitních surovin a má nezaměnitelnou chuť.

"Prvotní zoufalství už mě sice přešlo, ale pořád je mi to líto. Zkusíme nejspíš požádat o prodloužení lhůty, po kterou lze název mandlovice používat, ale víc asi udělat nemůžeme," dodala podnikatelka.


Mohlo by vás zajímat

OVESNÉ SUŠENKY V PŘESTROJENÍ ZA ZDRAVOU SNÍDANI? OBSAHUJÍ VÍC CUKRŮ NEŽ OREO

25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.

TAKIS: HODNĚ OSTRÝ FENOMÉN VÁLCUJE ŽÁKY ZÁKLADNÍCH I STŘEDNÍCH ŠKOL

07.12.2023 | Možná, že ani výrobci z Grupo Bimbo původně netušili, jaké šílenství odstartuje uvedení Takis – kukuřičných chipsů vybavených extra pálivou chutí, které jsou netradičně stočené do wrapu. V posledních letech jsou jejich výrobky synonymem pro raketu, která vystřelila strmě vzhůru a vzala s sebou doslova davy. Co se týče obchodního počinu, lze společnosti maximálně zatleskat, zbytek ale vyvolává značné pochyby.

Pesto není jen směsí zdravých bylinek: Nyní po jeho konzumaci skončilo v nemocnici pět osob

12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.