20.02.2019 Jana Čiháková
Nealkoholické nápoje jsou všeobecně považovány za trvanlivé a odolné vůči kažení. Přesto může spotřebitel výjimečně identifikovat v oblíbených nápojích jisté odchylky od běžného stavu.
Za nažádoucí se považuje přítomnost přípachů, pachutí, plovoucích shluků, sedimentu nebo zákalu u obvykle čirých nápojů, či nafouknutí obalu. V nápoji se nesmí vyskytovat cizí příměsi, u přirozeně čirých nápojů jsou vadou i zákaly, sedimenty a plovoucí částečky. Vůně a chuť nápoje má odpovídat použitým složkám a nesmí být patrny cizí pachy.
Zmíněné vady jsou zpravidla způsobené pomnožením kazících mikroorganismů, jsou patrné na „první pohled“ a tím konzumenta odradí od požití kontaminovaného výrobku. Patogenní mikroorganismy, tedy ty se schopností vyvolávat závažná onemocnění, se v nápojích vyskytují jen velmi ojediněle. Mezi mikroorganismy spojované s kažením nápojů patří bakterie mléčného a octového kvašení, určité kvasinky a plísně. Povinností výrobce je jejich výskyt eliminovat výběrem kvalitních surovin, zvolením správného a dostatečného způsobu konzervace (pasterace, aseptické balící linky, chemické konzervační látky jako jsou kyselina benzoová, kyselina sorbová, nebo velcorin) a typem obalového materiálu.
Trvanlivosti výrobku a odolnosti vůči kažení významně přispívá také dodržování doporučených podmínek skladování. Pro nealkoholické nápoje je běžná doba trvanlivosti dle typu 6 až 12 měsíců a po tu dobu by měly být skladovány v chladu, temnu a bez kontaktu se sloučeninami, které mohou migrovat přes obalový materiál do nápoje.
Příkladem chybné praxe prodejců je uskladnění nápojů u výloh, v domácnostech je pak třeba vyvarovat se skladování nápojů v garáži a dodržovat doporučené podmínky uchovávání před i po otevření původního obalu.
16.08.2024 | Pečivo představuje základní složku stravy pro široké spektrum populace, a proto je zásadní porozumět jeho kvalitativním rozdílům. V poslední době se mnoho spotřebitelů přiklání k tmavému pečivu s přesvědčením, že je nutričně výhodnější ve srovnání s tradičním bílým pečivem. Tato domněnka však není vždy podložena fakty, a proto je nezbytné pečlivě analyzovat složení pečiva.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.