I nealko se může zkazit. Tipy pro správné skladování!

I nealko se může zkazit. Tipy pro správné skladování!

20.02.2019 Jana Čiháková

Nealkoholické nápoje jsou všeobecně považovány za trvanlivé a odolné vůči kažení. Přesto může spotřebitel výjimečně identifikovat v oblíbených nápojích jisté odchylky od běžného stavu.

Za nažádoucí se považuje přítomnost přípachů, pachutí, plovoucích shluků, sedimentu nebo zákalu u obvykle čirých nápojů, či nafouknutí obalu. V nápoji se nesmí vyskytovat cizí příměsi, u přirozeně čirých nápojů jsou vadou i zákaly, sedimenty a plovoucí částečky. Vůně a chuť nápoje má odpovídat použitým složkám a nesmí být patrny cizí  pachy.

Zmíněné vady jsou zpravidla způsobené pomnožením kazících mikroorganismů, jsou patrné na „první pohled“ a tím konzumenta odradí od požití kontaminovaného výrobku. Patogenní mikroorganismy, tedy ty se schopností vyvolávat závažná onemocnění, se v nápojích vyskytují jen velmi ojediněle. Mezi mikroorganismy spojované s kažením nápojů patří bakterie mléčného a octového kvašení, určité kvasinky a plísně. Povinností výrobce je jejich výskyt eliminovat výběrem kvalitních surovin, zvolením správného a dostatečného způsobu konzervace (pasterace, aseptické balící linky, chemické konzervační látky jako jsou kyselina benzoová, kyselina sorbová, nebo velcorin) a typem obalového materiálu.

Do garáže raději ne

Trvanlivosti výrobku a odolnosti vůči kažení významně přispívá také dodržování doporučených podmínek skladování. Pro nealkoholické nápoje je běžná doba trvanlivosti dle typu 6 až 12 měsíců a po tu dobu by měly být skladovány v chladu, temnu a bez kontaktu se sloučeninami, které mohou migrovat přes obalový materiál do nápoje.

Příkladem chybné praxe prodejců je uskladnění nápojů u výloh, v domácnostech je pak třeba vyvarovat se skladování nápojů v garáži a dodržovat doporučené podmínky uchovávání před i po otevření původního obalu.


Mohlo by vás zajímat

TMAVÉ PEČIVO S VYŠŠÍM NUTRIČNÍM PŘÍNOSEM? POZOR, NĚKTERÉ JE JEN OBARVENÉ KARAMELEM

16.08.2024 | Pečivo představuje základní složku stravy pro široké spektrum populace, a proto je zásadní porozumět jeho kvalitativním rozdílům. V poslední době se mnoho spotřebitelů přiklání k tmavému pečivu s přesvědčením, že je nutričně výhodnější ve srovnání s tradičním bílým pečivem. Tato domněnka však není vždy podložena fakty, a proto je nezbytné pečlivě analyzovat složení pečiva.

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

Pesto není jen směsí zdravých bylinek: Nyní po jeho konzumaci skončilo v nemocnici pět osob

12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.