16.03.2021 Jana Čiháková
Za šest let od získání pravomocí na kontroly v pohostinství provedli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v hospodách a restauracích 73 805 kontrol. Chyby zjistili u 26,2 procenta z nich. Nejzávažnějších provinění ubylo, středně a méně závažných je ale stále hodně.
Pokud projde novela zákona o potravinách, která přinese kontroly hotelů a dalších stravovacích zařízení od krajských hygienických stanic pod pravomoc SZPI, může se číslo pochybení navýšit. "Inspekce považuje fakt, že zhruba každá čtvrtá kontrola ve společném stravování zjistila porušení právních předpisů, za neakceptovatelný a dále bude vyvíjet maximální úsilí o zlepšení situace v segmentu," uvedl zástupce SZPI.
SZPI aktuálně kontroluje část provozoven veřejného stravování, další část je pod kontrolou krajských hygienických stanic (KHS). Podle mluvčího je pak možné, že v dalších letech, pokud bude inspekce kontrolovat i ty provozy, které jsou nyní pod KHS, chybovost vzroste, jako tomu bylo před šesti lety. Podle něj tehdy museli inspektoři vysvětlovat provozovatelům, že není normální mít neakceptovatelný hygienický stav provozu.
Za šest let podle Kopřivy klesly nejzávažnější hygienické prohřešky, které vedly k dočasným uzavírkám restaurací nebo pivnic. V prvním roce museli inspektoři uzavřít 144 provozoven, v roce 2019 pak 49 provozoven. Loni šlo o 22 uzavřených provozů, rok 2020 byl ale poznamenaný pandemií koronaviru, mnoho provozů tak bylo zavřených. U nevážnějších hygienických prohřešků tak za poslední léta klesla chybovost o více než dvě třetiny. Střední a méně závažné prohřešky problémem podle inspekce zůstávají, v roce 2015 inspektoři zjistili pochybení při 36,2 procenta kontrol, loni pak při 29,7 procenta kontrol.
Podle Kopřivy se například před rokem 2015 vůbec systémově neřešilo klamání spotřebitele falšováním potravin. Příkladem je využívání levnějších složek jako používání náhražek z rostlinných tuků místo "smaženého Eidamu" nebo levnějšího masa třeba v daňčím guláši. Podle inspekce se tyto chyby vyskytují při každé čtvrté až páté kontrole.
Dozor nad stravovacími provozy v takzvaném otevřeném typu stravování, tedy hlavně restauracemi, kavárnami nebo třeba cukrárnami, přejde zřejmě z hygienických stanic na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. V lednu to schválila Sněmovna v novele zákona o potravinách, která zavádí tresty za prodeje potravin dvojí kvality. Proti další změně v novele, a to zavádění kvót na některé druhy potravin z ČR na pultech obchodů o velikosti nad 400 metrů čtverečných, se ale nelíbí senátorům, novela se tak nejspíš vrátí k projednání Sněmovně.
Zdroj ČTK, foto shutterstock
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.