ITÁLIE V POZORU KVŮLI ÚSPORNÉMU VAŘENÍ TĚSTOVIN!

ITÁLIE V POZORU KVŮLI ÚSPORNÉMU VAŘENÍ TĚSTOVIN!

08.09.2022 Jana Čiháková

Úsporný způsob vaření těstovin, který na sociálních sítích propagoval italský nositel Nobelovy ceny za fyziku Giorgio Parisi, vyvolal kritiku od místních kuchařů. Informovala o tom tento týden italská média. Parisi doporučil vařit těstoviny pod pokličkou a při mírné teplotě. Tímto způsobem přípravy bude ale italská pasta gumová, reagovali kuchaři.

Profesor římské univerzity La Sapienza a loňský laureát Nobelovy ceny za fyziku Parisi sdílel na sociálních sítích návod, jak ušetřit energii při vaření těstovin. Tvrdí, že v okamžiku, kdy voda dosáhne bodu varu a ponoří se do ní těstoviny, snižuje plyn na minimum. Podle vědce však lze plotnu i zcela vypnout. Důležité ale je přikrýt hrnec pokličkou. Obvyklý způsob vaření pasty v Itálii přitom nepočítá s pokličkou na hrnci, když jsou v něm těstoviny.

Takzvané "pasivní vaření" těstovin řada lidí včetně kuchařů odmítá. Podle známého kuchaře Antonella Colonny, který vařil pro italskou fotbalovou reprezentaci i pro úřad vlády, hrozí, že tímto způsobem budou těstoviny gumové a nikoliv al dente, jak velí zásady italské kuchyně. "Dobře si pamatuji, co se dělo, když se plynová bomba vypnula právě při vaření špaget. Když se to stalo, tak to bylo špatné, protože se pokazila konzistence výrobku," řekl kuchař deníku La Repubblica.

Podobné doporučení jako Parisi nedávno zveřejnilo i sdružení italských výrobců těstovin Pastai Italiani. Také doporučuje použít na 100 gramů těstovin jen 700 mililitrů vody místo zažitého litru. Pokud by se těmito doporučeními Italové řídili, tak by za rok v průměru každý ušetřil 44,6 kilowatthodiny energie a 69 litrů vody.


Mohlo by vás zajímat

Pesto není jen směsí zdravých bylinek: Nyní po jeho konzumaci skončilo v nemocnici pět osob

12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.