Izraelská firma chce postavit továrnu na maso z 3D tiskárny

Izraelská firma chce postavit továrnu na maso z 3D tiskárny

17.02.2021 Jana Čiháková

Izraelská společnost Redefine Meat získala 29 milionů dolarů (612,7 milionu Kč) na výstavbu velké pilotní továrny na výrobu falešného masa pomocí 3D tiskáren. V nabídce firmy jsou kopie hovězího masa na steaky vyrobené z rostlinných bílkovin. S nabídkou se zaměřuje na restaurace v Izraeli, Evropě a v Asii. Maso z továrny chce firma začít prodávat ještě letos, uvedla agentura Bloomberg.

"Chceme změnit přesvědčení, že lahodné maso může pocházet jen ze zvířat," prohlásil generální ředitel Eščar Bin-Šitrit.

Poptávka po alternativních bílkovinách v posledních letech prudce roste. K výrobkům, jako jsou falešné burgery nebo nuggety, přivádějí spotřebitele obavy o životní prostředí a zdraví. To láká k těmto produktům i fondy rizikového kapitálu nebo potravinářské giganty, od Nestlé po McDonald's, i když je potřeba učinit ještě hodně práce, aby se zlepšila chuť těchto produktů a snížila jejich cena, aby dokázaly konkurovat skutečnému masu.

Bez zabíjení

Redefine Meat se snaží rostlinné produkty vylepšit, aby měli konzumenti stejný zážitek, jako když jedí hovězí. Jiná izraelská začínající firma Aleph Farms minulý týden představila první hovězí rib-eye steak, tedy vysoký roštěnec, který je možné získat bez zabití zvířete.

Společnost Redefine Meat stále pracuje na chuti. 3D tiskárny naplněné rostlinným "inkoustem" mohou tisknout maso nespočetněkrát, a to i s různým složitým vrstvením svalů a tuků, aby se vytvořila správná textura. Vzhled rostlinného a skutečného masa je tak podle ředitele naprosto stejný.

Společnost má distribuční partnery v Izraeli, Německu, Švýcarsku a Singapuru. Bin-Šitrit dodal, že získání financí od investorů je velkým krokem k tomu, aby se firma stala do roku 2030 největším světovým podnikem na výrobu alternativního masa.

Zdroj ČTK, foto shutterstock

Zajímá Vás, jak se na maso vypěstované z kmenových buněk díváme my? Nenechte si ujít březnové číslo!


Mohlo by vás zajímat

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Pesto není jen směsí zdravých bylinek: Nyní po jeho konzumaci skončilo v nemocnici pět osob

12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.