17.02.2021 Jana Čiháková
Izraelská společnost Redefine Meat získala 29 milionů dolarů (612,7 milionu Kč) na výstavbu velké pilotní továrny na výrobu falešného masa pomocí 3D tiskáren. V nabídce firmy jsou kopie hovězího masa na steaky vyrobené z rostlinných bílkovin. S nabídkou se zaměřuje na restaurace v Izraeli, Evropě a v Asii. Maso z továrny chce firma začít prodávat ještě letos, uvedla agentura Bloomberg.
"Chceme změnit přesvědčení, že lahodné maso může pocházet jen ze zvířat," prohlásil generální ředitel Eščar Bin-Šitrit.
Poptávka po alternativních bílkovinách v posledních letech prudce roste. K výrobkům, jako jsou falešné burgery nebo nuggety, přivádějí spotřebitele obavy o životní prostředí a zdraví. To láká k těmto produktům i fondy rizikového kapitálu nebo potravinářské giganty, od Nestlé po McDonald's, i když je potřeba učinit ještě hodně práce, aby se zlepšila chuť těchto produktů a snížila jejich cena, aby dokázaly konkurovat skutečnému masu.
Redefine Meat se snaží rostlinné produkty vylepšit, aby měli konzumenti stejný zážitek, jako když jedí hovězí. Jiná izraelská začínající firma Aleph Farms minulý týden představila první hovězí rib-eye steak, tedy vysoký roštěnec, který je možné získat bez zabití zvířete.
Společnost Redefine Meat stále pracuje na chuti. 3D tiskárny naplněné rostlinným "inkoustem" mohou tisknout maso nespočetněkrát, a to i s různým složitým vrstvením svalů a tuků, aby se vytvořila správná textura. Vzhled rostlinného a skutečného masa je tak podle ředitele naprosto stejný.
Společnost má distribuční partnery v Izraeli, Německu, Švýcarsku a Singapuru. Bin-Šitrit dodal, že získání financí od investorů je velkým krokem k tomu, aby se firma stala do roku 2030 největším světovým podnikem na výrobu alternativního masa.
Zdroj ČTK, foto shutterstock
Zajímá Vás, jak se na maso vypěstované z kmenových buněk díváme my? Nenechte si ujít březnové číslo!
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.