24.07.2019 Tomáš Miškovský
Děti se nerodí s hranicemi, hranicím se učí ve vztahu s druhými, hlavně námi rodiči, dospělými. Dítě vychovávané v prostředí s jasnými hranicemi, s jasně danou zodpovědností každé strany ví, co se od něho očekává a jaké může mít požadavky od okolí.
V prostředí, ve kterém jsou nejasné hranice, má dítě přirozenou snahu ovládat druhé, chybí mu vláda nad sebou samým. Zrovna tak jako dítě učíme, že je dobré čistit si zuby ráno a večer, že se sluší poděkovat a poprosit, že když řeknu ne, znamená to opravdu ne, že spát se chodí v 9 hodin a o víkendu v 10, zrovna tak je třeba zacházet s naučením se jídelnímu chování.
Dítě potřebuje hranice proto, aby byl svět pro něj bezpečnější a jasnější, aby se v něm učilo orientovat. Bezesporu nejdůležitějším faktorem při budování zdravých stravovacích návyků je jídelní režim, tedy jak máme jídlo rozložené během celého dne. V ideálním případě je vhodné rozložení do 5 až 6 jídel. Základem je snídaně oběd a svačina, dětský organismus pak samozřejmě potřebuje v průběhu dne další dvě menší porce jídla – dopolední a odpolední svačinu.
Poskytuje tělu energii do nového dne, měla by tvořit 20% denního energetického příjmu. Měla by obsahovat sacharidy (cereálie, pečivo), které dodají tělu potřebnou energii a bílkoviny (mléčné výrobky). Snídat by děti měly po probuzení ideálně do 8. hodiny ranní.
Během dopoledne, kolem 10. hodiny by neměla chybět vhodná svačina. Měla by tvořit 5 – 10% z celkového denního příjmu a ideálně obsahovat sacharidy (pečivo, cereálie), bílkoviny (mléčné výrobky), vlákninu (zelenina, ovoce).
Kolem 12. – 14. hodiny je čas na oběd, který ideálně tvoří 30% z celkového denního příjmu. Je dobré si jej rozdělit na hlavní chod a moučník (ovoce, jogurt).
Je vhodné ji mít okolo 16. hodiny. Měla by tvořit 20% z celkového denního příjmu. Ideální se jeví ovoce, zelenina a bílkoviny (mléčné výrobky).
Neměla by být později než v 18 hodin, měla by tvořit 20 - 30 % z celkového denního příjmu. Je vhodné večeřet lehčí jídla, porci si lze rozdělit na několik chodů. Pokud je ještě po večeři hlad, lze si dát něco velmi lehkého - třeba kousek zeleniny nebo malý jogurt.
Měla by tvořit maximálně 5% z celkového denního příjmu. Poslední jídlo dne by dítě mělo přijmout max. 2 hodiny před spaním. Měla by se skládat nejvýše ze zeleniny či bílého jogurtu.
Jídlo by tedy mělo následovat po 2 až 3 hodinách, tak aby tělo během dne nestrádalo, stále mělo dostatek energie a nezačalo ukládat v případě hladovění do zásoby v podobě tuků. Velmi důležitá je také rozmanitost, nesmí chybět ovoce a zelenina, celozrnné potraviny, mléčné výrobky, ryby a drůbež.V případě večerního hladu je možné dát si druhou večeři.
Sledování hmotnosti dítěte je vhodné věnovat pozornost již od raného dětství. Kulaté dítě, které rádo jí, jehož rodiče se chlubí tím, kolik toho snědlo k snídani a ještě si přidalo a jak moc mu stále chutná? Je toto symbolem zdravého dítěte? Nikoli, tento obraz je dávno přežitkem. Jak již bylo řečeno, dítě musíme odmalička učit dodržovat hranice i v jídle. Je logické, že dítě hledá slast a libé pocity, které potrava bezesporu přináší a není důvod ono příjemné si nedopřát. Zde nastupuje rodič, ten, který by měl být schopen dítě usměrnit, přiměřeně vysvětlit, zakázat, zkrátka někdy být tím „zlým“. Zde je rodičovská, vychovatelská role často velmi komplikovaná, nelehká a často se rodič dostává do rozporu se sebou samým. Jak má být milujícím rodičem a zároveň odepírat svému dítěti něco po čem tolik baží, co ho uspokojuje?
Zde mohu poskytnout poněkud provokativní přirovnání – kdyby vaše dítě velmi toužilo a žadonilo o cigaretu (tak jako vás žádá o zmrzlinu, hranolky, sladkost), také byste přiskočili a nabídli mu? O kolik jsou zdravotní následky kouření horší než následky nezdravého stravování vedoucí k nadváze a posléze k obezitě?
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
07.08.2024 | Žvýkání je klíčovým krokem v procesu trávení, který začíná ještě před tím, než sousto opustí naše ústa. I když může být snadné přehlédnout, jak často žvýkáme, je to důležitá součást celkového zdravotního a trávícího procesu. Kolikrát byste měli žvýkat jedno sousto než ho polknete?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.