20.12.2012 Redakce
Ke štědrovečerní večeři v českých rodinách neodmyslitelně patří smažený kapr nebo řízek s bramborovým salátem, v hojném množství je obvykle napečeno vánoční cukroví.
Lákavé nabídce se těžko odolává, a tak může především děti z přemíry sladkého a tučného jídla pořádně bolet bříško. Zkuste proto tentokrát připravit Vánoce nejen chutně, ale i zdravě. Není přitom nutné se čehokoliv vzdávat, nemusíte ani měnit připravené štědrovečerní menu. Stačí si trochu pohrát s ingrediencemi a můžeme mít Vánoční dobroty snadno podle zásad zdravé výživy.
„Vše začíná při nakupování, kdy je důležité nenechat se zlákat výhodnými slevami a nakoupit pouze takovou kvalitu a takové množství jídla, které rodina dokáže bez problémů sníst,“ říká nutriční terapeutka Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí. „Lednička by neměla praskat ve švech, protože pokud jsou doma velké zásoby potravin, nutí to člověka neustále něco ujídat, což bývá častou příčinou vánočního přibírání i občasných nevolností,“ dodává Knížková.
Také o Vánocích navíc platí, že by se mělo jíst pravidelně 5 – 6 x denně (rozhodně ne však velké porce) - a v jídelníčku by neměla chybět čerstvá zelenina a ovoce. Při nákupech je vhodné omezit sladkosti, slazené limonády, tučné maso a další potraviny, které dodávají našemu organismu příliš mnoho energie a málo živin.
Rybí polévka jako součást štědrovečerní večere je skvělou volbou a pro děti bývá zdravým zpestřením jídelníčku. Rybí maso je zdrojem dobře stravitelných bílkovin a v případě tučných ryb také velmi prospěšných nenasycených mastných kyselin, včetně tzv. omega-3 (EPA a DHA), působících velice účinně v prevenci onemocnění srdce a cév. Při přípravě štědrovečerního kapra (lososa, pstruha i jiné ryby) vyzkoušejte tentokrát přírodní úpravu, namísto tradičního smažení. „Zkuste tentokrát rybu upéct na olivovém oleji, okořenit čerstvými bylinkami a pokapat šťávou z čerstvého citronu. Do bramborového salátu můžete nakrájet hodně zeleniny a lepší stravitelnost podpoříte tím, že nahradíte majonézu nebo alespoň její část bílým jogurtem,“ doporučuje nutriční terapeutka.
Odlehčit lze jednoduše i vánoční cukroví. Na chuti to nepoznáte ani vy, ani děti, ale dětská bříška vám budou vděčná. Tipy k nenáročným změnám k lepší stravitelnosti vánočního cukroví a několik zajímavých vánočních receptů „na poslední chvíli“ najdete na www.vyzivadeti.cz.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.