12.12.2012 SVS ČR
"Kdo chce prodávat živé ryby, musí splnit některé podmínky, například musí mít doklad o tom, kde byly posledně sádkovány," vysvětluje Josef Duben, tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR. Samostatné prodejní místo musí být umístěno a vybaveno tak, aby zacházení s rybami odpovídalo zásadám ochrany zdraví zvířat a požadavkům na jejich pohodu a aby veškeré činnosti spojené s prodejem ryb byly prováděny v odpovídajících hygienických podmínkách.
"Jsou-li ryby na samostatném prodejním místě také zabíjeny, kuchány a porcovány, popřípadě jinak upravovány, musí být na tomto místě také dobře čistitelná a dezinfikovatelná pracovní deska, nože, palička na omračování ryb a stěrky, dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu, odvod odpadní vody do kanalizace a nepropustné, uzavíratelné a označené nádoby na pevné vedlejší živočišné produkty jako vnitřnosti či žábry," říká Duben.
Jak kapra usmrcovat?
Nejprve omráčit tupým předmětem kousek nad očima, a poté okamžitě vykrvit přetnutím žáber, popřípadě přetnutím míchy a cév těsně za hlavou. Kapra nelze za živa odšupinovávat, vytlačovat mu jikry anebo mlíčí, ohrožovat oči, či brát ho za skřele.
Prodejce i ten, kdo ryby usmrcuje na přání zákazníka, tj. osoba, která ryby usmrcuje, kuchá nebo porcuje, musí splňovat zásadní povinnosti: oznámit místně příslušné krajské veterinární správě 7 dnů předem zahájení prodeje (plus ukončení a místo), mít zdravotní průkaz, ochranné pomůcky (omyvatelnou zástěru, gumové holínky a gumové rukavice), patřičné vybavení prodejního místa a musí dodržovat ustanovení veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání. To je kromě dokladu o nabytí ryb a o jejich předchozím sádkování předmětem kontrol orgánů státního veterinárního dozoru.
Zacházet se živou rybou není zase tak jednoduché, a je dobré její život i poslední chvíle svěřit do ruky odborníkům – kapra si nechat usmrtit a třeba i vyvrhnout a nepůsobit mu zbytečné stresy odnosem domů a poté utrpení z nešikovného usmrcování. Ti, kdo by chtěli kaprovi prodloužit život, by si měli uvědomit, že vylačněný kapr není s to po vypuštění v řece či rybníce přežít a v 70 % uhyne.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.