Jak nás šidí v hospůdkách? Levnější náhražky nejsou výjimkou

Jak nás šidí v hospůdkách? Levnější náhražky nejsou výjimkou

19.01.2021 Jana Čiháková

Téměř čtvrtina kontrolovaných restaurací v loňském roce klamala spotřebitele, většinou falešným tvrzením o potravinách. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) patří mezi nejčastější případy problematických potravin sýr, smetana a šunka. Mluvčí inspekce Pavel Kopřiva ČTK řekl, že je to dlouhodobý problém, který by mohla změnit novela zákona o potravinách.

Inspekce uvádí případy, kdy v jídelním lístku stojí například svíčková na smetaně, těstoviny se smetanovou omáčkou či pizza na smetanovém základě, ale kontrola odhalila použití náhražky na bázi rostlinného tuku. Podobné problémy vznikaly u pizzy s mozzarellou či smaženého sýru. Parmskou šunku zase někteří provozovatelé nahradili levnějším masným výrobkem.

Ošizení podle inspekce týkalo i nápojů, kdy například zákazník pod značkou Kofola dostal levnější limonádu s kolovou příchutí nebo místo stoprocentní ovocné šťávy jen ovocný nektar.

Inspekce nyní kontroluje 30 000 ze zhruba 45 000 všech provozoven společného stravování v České republice. Zbytek kontrolují hygienické stanice. "V současnosti je v těchto provozovnách dvojí metr, kdy restaurace v kompetenci SZPI podrobujeme komplexní kontrole, jako je hygiena osob, hygiena provozu, falšování potravin, klamavé obchodní praktiky, jakost, označování a podobně. Hygienické stanice se u svých provozoven zaměřují na hygienu osob a provozu. U třetiny restaurací tak neexistuje kontrola, zda 'hovězí hamburger' neobsahuje drůbeží separát," dodal Kopřiva.

Novela zákona o potravinách, kterou by podle SZPI měli poslanci projednat tento týden, potravinový dozor sjednotí a kontroly se tak zefektivní.


Mohlo by vás zajímat

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.