Jak poznat maso z českého chovu?

Jak poznat maso z českého chovu?

19.11.2019 Redakce

Jedním ze způsobů, jak původ masa zjistit, je dívat se u pultu či regálu po označení CZ. To se nachází i na balení masa a má znamenat, že maso pochází od české firmy. Označení má však i svůj háček.

„Pokud je totiž maso ze zahraničí, v praxi převážně z Polska, dovezeno do Česka a tady zabaleno, může na sobě mít označení CZ,“ vysvětluje agrární expert Petr Havel. Proto je důležité dívat se i na čísla, která jsou za označením CZ uvedena.

Pokud zákazník vybírá vepřové nebo hovězí maso a chce mít jistotu, že maso opravdu pochází z chovu z českých farem a nebylo v Česku jen zabaleno, měl by hledat výrobky například s označením CZ 15 a CZ 333. „V případě vepřového masa přes 80 % pochází přímo z českých farem, které spadají pod společnosti skupiny Agrofert a můžeme tak garantovat kvalitu chovu i zpracování masa. Zbytek nakupujeme od českých zemědělců,“ říká Jaroslav Janoušek, ředitel závodu v Plané, spadajícího pod největšího zpracovatele masa v Česku Kostelecké uzeniny.

„Hovězí maso máme ze čtvrtiny z vlastního českého chovu, zbylých 75 procent odebíráme od českých místních farem,“ dodává Janoušek s tím, že spolupráce s místními zemědělci mimo jiné podporuje zaměstnanost v krajích. Jako první se pro zákazníky přehlednější označení logem CZ 15 a C 333 zkouší v prodejnách COOP na Táborsku v jižních Čechách. Postupně by se ještě během letošního roku mělo rozšířit do dalších maloobchodních sítí v České republice.


Značky CZ 15 a CZ333 v novém vizuálu pro snadnou identifikaci masa z českých chovů. Maso je takto viditelně značeno na přední straně balení, zákazníkovi tedy odpadá nutnost luštit malá písmenka na zadních etiketách. 

maso

maso


Mohlo by vás zajímat

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

BEZMASÝ, ALE ROZHODNĚ NE NUDNÝ! JAK PŘIPRAVIT SKVĚLÝ VEGE BURGER?

23.02.2023 | Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů.   Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.